Debatt Publicerad 12:19, 29 november 2022

• ”Varför kan inte fördelningen vara mer rättvis och proportionell till utfallet i valet?”,  frågar Nackalistans ordförande Bosse Ståldal

I fullmäktige sitter ledamöter i proportion till antalet röster och mandat vilket är  demokratiskt.Varför får då KD, L och MP med 2–3 mandat en tjänst som kommunalråd på 75 procent, lika mycket som NL med 7 mandat, Nackas tredje största parti? Totalt får dessa partier 2–4 gånger högre stöd per mandat än NL. Förklaringen är enkel men inte desto mindre absurd. För att få majoritet och styra kommunen behövs minst 31 av 61 mandat. Hur gör då det största partiet, Moderaterna? Jo, köper sig en majoritet genom att ge mindre stödpartier ekonomiska resurser som vida överträffar tilldelningen för oppositionspartierna.
Varför kan inte fördelningen vara mer rättvis och proportionell till utfallet i valet? 

Enligt kommunallagen gäller: ”Fullmäktige ska besluta om partistödets omfattning och formerna för det. Stödet får inte utformas så att det otillbörligt gynnar eller missgynnar ett parti. Fullmäktige får besluta att endast mandat för vilket en vald ledamot är fastställd enligt 14 kap. vallagen (2005:837) ska beaktas vid fördelningen av partistödet”.

Alltså bryter fullmäktige mot lagen när man otillbörligt gynnar eller missgynnar ett parti eller flera partier. Man kan alltså fördela stödet proportionellt utifrån valresultatet. Nu kanske någon hävdar att en styrande majoritet behöver mer stöd än oppositionen för att kunna styra. Ja, men med fler mandat blir ju stödet större för majoriteten. Och oppositionen är en viktig del av demokratin.

I Nacka får MP med tre mandat en kommunalrådstjänst på 75 procent som var ett av kraven för att ge Alliansen majoritet. Denna tjänst tas på oppositionens konto. Varför då?
Det måste bli ordning på och rättvisa i fördelningen av resurser till partierna. Reglementet måste bli förutsägbart och välmotiverat val efter val och inte manipuleras utifrån majoritetsintressen. Allt annat bidrar tyvärr till politikerförakt. Som det är nu används skattebetalarnas pengar för att behålla makten. 

Bosse Ståldal
Ordförande, Nackalistan


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x