Debatt Publicerad 10:05, 31 augusti 2022

• S vill också se kvälls- och helgöppen vårdcentral i Värmdö, skriver partiet i en debattartikel

Vården är ojämlikt fördelad i region Stockholm. 

I förra veckans NVP kunde vi läsa om hur ambulanssjukskötare slår larm om svårigheterna att kunna bedriva patientsäker vård i Värmdö. Det saknas ambulanser i Värmdö, vilket gör att många måste vänta för länge. Det måste förändras. Vi vill rulla ut ytterligare en ambulans i Nacka och Värmdö. Du ska kunna lita på att ambulansen kommer när du behöver den.

Det är i grunden ett politiskt misslyckande. Region Stockholm är den rikaste regionen i Sverige och har den högsta skattesatsen av landets regioner. Men skattemedlen har gått till felprioriteringar som dyra konsulter och svällande administration under Iréne Svenonius 16 år vid makten. En av konsekvenserna är att vi nu står med otillräcklig prehospital vård för Värmdöborna.

Samtidigt är Stockholmsregionens väntetider till akuten de längsta i hela Sverige. Värmdö har fantastiska vårdcentraler men de har svårt att möta behoven hos kommuninvånarna med sina begränsade resurser. Det vill vi ändra på. Djurö och Gustavsbergs vårdcentralers öppettider är i dag vardagar mellan klockan 8–17, vilket gör att värmdöborna får söka sig till akutmottagningar i stan. 

Vi vet att vårt Värmdö och vår region Stockholm kan bättre. Därför lanserar vi socialdemokrater nu tre tydliga vallöften. 

1. Öka ambulanstäckningen. Hela Värmdö ska ha tillräcklig ambulanstäckning under hela dygnet — så kan insatstiderna kortas och fler liv räddas!

2. Värmdö ska ha en kvälls- och helgöppen vårdcentral. Så kan vi öka tillgängligheten och korta köerna på akuten.

3. Gemensamt arbeta för att ambulanshelikoptern åter har sin placering i Värmdö.

Det är dags för förändring. Med ditt stöd i region- och kommunvalet kan vi återta den demokratiska kontrollen och se till så att vårdens pengar går till vård. Tillsammans kan vi göra vår stockholmsregion och Värmdö bättre.

Aida Hadžialić, S 
Oppositionsregionråd

Carl Kangas, S
Kommunalråd i opposition


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x