S: "Värmdö kan bättre"

Debatt Publicerad 12:07, 02 oktober 2020

• Stoppa nedläggningar av Värmdös skolor, skriver Socialdemokraterna

Det moderatledda styret har mitt under coronapandemin valt att chocknedlägga välfungerande förskolor och grundskolor här i Värmdö. Förslaget är ett hafsverk. Bland annat föreslås en nedstängning av högstadierna på ö-skolorna, efter en vantolkning av digitala enkätsvar och föräldrarnas svar. Dessutom har nedläggningen av Munkmoraskolan varken analyserats eller förankrats med elever, lärare och föräldrar.  

Istället för att genomföra en medborgardialog kallades föräldrarna med kort varsel till ett chattforum — utan möjlighet att ta del av underlag då de fortfarande är hemliga. Förkastligt ur demokratisynpunkt.

Här är fem skäl till att vi socialdemokrater säger nej till chocknedläggningarna:
1. Det går inte att lita på Moderaternas "prognoser".
För ett år sedan när kommunen skrivit ett avtal med Engelska skolan sa Cecilia Lindberg, ordförande i utbildningsnämnden, M, att: ”Behovet av nya skolplatser är stort i Gustavsberg” i tidningen NVP. Hur kan det nu ett år senare plötsligt finnas överskott av skolplatser i Gustavsberg så att Munkmoraskolan helt ska läggas ner? 
2. Varför så bråttom?
Det har framkommit att förvaltningen inte har velat förhasta nedläggningen av Munkmoraskolan. Det är alltså Moderaterna som forcerar fram chocknedläggningar för att slippa frågan i valrörelsen. Partipolitik går före elevernas och personalens bästa. 
3. Värmdöborna har redan sagt nej!
Under 2014 hölls en folkomröstning mot bakgrund av Moderaternas dåvarande förslag till ny skolorganisation. Värmdöborna krävde då en mer ordentlig process och sa nej till att lägga ner Munkmoraskolan.
4. Dyrt för Värmdöborna! 
Att lägga ner en välfungerande skola i Munkmora innebär merkostnader för anpassningar av Kvarnbergsskolan. Skolan är en högstadieskola och inte utformad för barn i årskurs 4. Det har även tidigare testas med ett dåligt resultat. Behåll årskurs 4 och 5 på Ekedalsskolan!
5. Ingen livskraftig skärgård utan skolan.
Istället för att se över hur skolorna på våra öar kan utvecklas väljer Moderaterna att stänga ner högstadierna helt. Det leder till långa resvägar i unga åldrar och att nedmontera skolan är det säkraste receptet att avfolka skärgården! 

Vi Socialdemokrater har i flera år drivit en konsekvent linje för att istället utveckla Värmdö till en attraktiv skolkommun. Vi är Värmdös skolparti. 
Trots kritiken vill vi vara konstruktiva och uppmana samtliga partier: Låt oss gemensamt ta ansvar långsiktigt för våra skolor. Låt oss i en ordentlig process lyssna på Värmdöborna innan oåterkalleliga beslut tas. Det är vi skyldiga framtiden. 

Carl Kangas, S
Kommunalråd i opposition
Julia Ekedahl-Lotoft, S
Skolkommunalråd i opposition