S: ”Sluta skära ner på kulturen och skolan i Nacka”

Socialdemokraterna oroar över sänkt kulturpeng. FOTO: NIKLAS BJÖRLING/PRESSBILD
Debatt Publicerad 12:10, 31 maj 2021

• Kulturarbetare går på knäna, skriver Khashayar Farmanbar

Mats Gerdau! Att säga att ni satsar stort på kultur och unga, som du gör i en debattreplik i NVP den 25 maj, stämmer inte.

I och med coronapandemin går kulturarbetare på knäna och trots det sänker ni kulturpengen till skolorna. 

Skolpengen höjs men höjningen täcker med nöd och näppe ökade kostnaderna som lärarlöner, lokalkostnader och dylikt. Det är inte bara kulturpengen ni sparar in på, utan även elever med särskilt stöd har fått känna av neddragningarna, då färre beviljas stöd för särskilda behov.

Besparingen är som insändarskribenten Michael Cocke säger i NVP ”en mikroskopiskt liten del av kommunbudgeten”. 

Trots att kommunen går med överskott, ett överskott ni tidigare sagt är bra att spara för framtiden, sänker ni skatten och drar ner på skolan och kulturen, för det är faktiskt det ni gör trots att ni säger motsatsen. Som Michael Cocke skriver: ”Att skära ner 50 procent är både ett hån mot Nackas elever och våra kulturarbetare som haft det väldigt svårt under pandemin.”

Regeringens historiskt stora stöd under pandemiåret var för att öka kvaliteten i välfärden, och se till att fler människor i kultursektorn och andra sektorer ska ha inkomst. 

Istället valde ni att sänka skatten. 

Det ger den genomsnittliga kulturarbetaren 49 kronor mer per månad, det är mindre än en halv dagens lunch, samtidigt som era nedskärningar inom kultursektorn riskerar att göra dem arbetslösa.

Khashayar Farmanbar, S
Oppositionsråd i Nacka


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x