Debatt Publicerad 10:33, 17 februari 2020

"För att kunna ta ansvar behöver man framförhållning och långsiktighet", skriver Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, i ett svar till finansminister Magdalena Andersson.

För en månad sedan samlade moderaterna en oväntad majoritet i riksdagen för att slopa S-regeringens friår och i stället ge mer pengar till kommunerna. För Nacka innebär det ett tillskott på drygt 50 miljoner. Det är verkligen välkommet.
Nu vill såväl finansministern som oppositionsråd från S i Nacka att vi snabbt ska sätta sprätt på pengar som de egentligen inte vill att kommunen ska ha. Lite anmärkningsvärt agerande, i synnerhet för en finansminister.

För att kunna ta ansvar behöver man framförhållning och långsiktighet. Det är inget som S verkar intresserade av, de har tvärtom gjort ryckigheten till signum. I höstas drev finansministern igenom ändringar i skatteutjämningssystemet mellan kommunerna som med en månads varsel tog 38 miljoner från Nacka. Var fanns finansministern på debattsidan i NVP då och försvarade varför hon vill straffa tillväxtkommuner? M röstade så klart emot de tokigheterna, Sverige behöver tillväxt.

”Inte så lyckad politik”
I december röstade S i riksdagen emot M-förslaget om mer pengar till kommunerna. Vi såg även då att det finns ett växande behov med fler äldre som behöver omsorg och fler barn som går i skolan.
Finansministerns ekonomiska politik har inte varit så lyckad — färre som jobbar leder till lägre skatteintäkter i kommunerna och det behöver staten kompensera kommunerna för.

Nu vill S helt plötsligt också att kommunerna ska få mer pengar, men inte lika mycket som M vill. Och utan att tala om hur det ska betalas. Kanske tänker de sig ändra skatte-utjämningen igen och ta ännu mer från Nacka? Ska de fortsätta skjuta över kostnader på kommunerna, till exempel för bristande arbetsmarknadspolitik eller dyr migration? Finns pengarna nästa år också eller är det engångspengar som vi inte kan anställa lärare för? Den här kortsiktigheten och ryckigheten är faktiskt ovärdig en finansminister.

Jag har sett till att Nacka har god ekonomi och det ska vi fortsätta ha. Vi har högsta ekonomiska rating, låg skatt och god kvalitet i verksamheterna. Det har vi åstadkommit genom återhållsamhet, eftertänksamhet och tydliga och långsiktiga prioriteringar och ibland tråkiga men nödvändiga beslut.
De nya pengarna som M förhandlat fram i riksdagen, och som jag hoppas att även S kommer att rösta för, bränner dock inte i fickan. Jag vill ha dem på kontot och veta villkoren innan jag gör av med dem. Dock kan jag säga att M:s prioritering är glasklar: det är skolan och tryggheten som gäller.

Mats Gerdau, M 
Kommunstyrelsens ordförande i Nacka

Imorgon publiceras ytterligsare ett svar till finansministern, då undertecknat Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, och Marie Bladholm, M, socialnämndens ordförande i Värmdö.