Debatt Publicerad 12:19, 01 september 2022

• C i Värmdö lyfter i en debattartikel fram vikten av ridsport

Svensk ridsport är i världsklass och hela världen talar just nu om de svenska ryttarna efter de senaste årens fantastiska bedriften med förra årets OS-guld och nu två VM-guld. Detta märks även på hobbynivå, där många ryttare börjar sin karriär, då köerna till våra ridskolor växer. Det skulle kunna innebära att ridskolorna glatt får ge fler möjlighet att utöva denna fantastiska sport, tyvärr är verkligheten de brottas med att det innebär att de får säga nej till fler barn som vill rida. 

I dag finns sex ridskolor i Värmdö kommun. En ridutredning som kommunen tog fram 2019 visade på ett stort behov av att tillskapa fler platser för uppsittning för att klara av att möta efterfrågan. Samma år meddelade Värmdö ridklubb att deras kö skulle kunna fylla 25 nya grupper.  

Samtidigt som våra ridskolor har långa köer och får säga nej till barn och unga har Sverige sett en alarmerande minskning av ungdomars idrottande där särskilt flickor sticker ut. Tjejer slutar idrotta allt tidigare och har en längre nivå av deltagande i föreningsidrott än pojkar genom hela livet. 

Kunskapen om hästens betydelse för människors hälsa ökar och i dag vet vi att ridsport är så mycket mer än tiden du sitter till häst. Ridskolan fungerar som en fritidsgård där du får lära dig att ta ansvar för djur och djurskötsel, mocka, packa höpåsar, hitta på aktiviteter för dina yngre stallkompisar, pröva på styrelsearbete i ungdomssektionen och mycket annat. Det är därför ridskolor är så viktiga i vårt samhälle. Ridning är också en viktig fritids- och friskvårdsaktivitet för många barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning. 

Idrotten i ska vara jämställd och öppen för alla, barn och unga ska oavsett kön ges samma förutsättningar i idrottsutövande. Så är det inte i dag då vi vet att det är stor skillnad i flickors och pojkars val av idrotter där ridning domineras av flickor. 93 procent av Sveriges utövare av ridsport är tjejer och i Värmdö är det inget undantag.

Låt oss tillsammans satsa på tjejerna och alla Sveriges framtida ryttare! Vi ser fram emot att fler partier lyfter vikten av ridsport och tillsammans med oss ger ridsporten i kommunen de resurser och uppmärksamheten sporten förtjänar.

Kristina Lång, C
Kommunalråd 

Miranda Ahlers, C
Vice gruppledare i kommunfullmäktige


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x