Debatt Publicerad 10:05, 16 augusti 2022

• Nackalistans Bosse Ståldal skriver i en insändare om vikten av att satsa på kulturlokaler i Nacka

Under drygt 40 år har jag lagt ned min själ i att utveckla kultur- och fritidsverksamhet i Orminge och Boo, och anses av många som grundaren till föreningen Boo Folkets Hus, dess hus och verksamheter. Utifrån mina erfarenheter har jag också haft kommunens uppdrag att vara rådgivare till och att projektera ­Fisksätra Folkets Hus samt delta i planeringen av Kultur­knuten i Älta.

Till min stora sorg har kommunen de senaste åren dragit sig undan ansvaret för att tillgodose de allt större behoven av kulturlokaler samtidigt som befolkningen beräknas öka med 50 procent de närmaste 20 åren.

I Fisksätra minskade man Folkets Hus yta med 40 procent och i Älta snålar man med bibliotekets lokaler i det nya kulturhuset som ­planeras. Utlovade bibliotek och kultur­lokaler på Kvarnholmen har skrinlagts. Boo Folkets Hus drabbades av en anlagd brand som ödelade hela huset på grund av att kommunens brandpost var ur funktion. För uppbyggnaden bidrar kommunen med endast 10 miljoner kronor, ­cirka 14 procent. Föreningen tvingas finansiera 20–30 miljoner genom lån och/eller låta fastighetsbolag köpa in sig i fastigheten. Med kraftigt stigande räntor och hyror riskerar verksamheten att kraftigt gröpas ur i framtiden.

Är kulturlokaler för barn, unga och äldre ett särintresse? Eller är de en nödvändig infrastruktur för exempelvis gemenskap, möten, skapande och lärande i kommundelarna?

Nu är det valår och hög tid att gå till botten med frågan om hur Nacka kan skapa bättre förutsättningar för driften av de kultur­lokaler som behövs. På samma sätt som Nacka lägger 160 miljoner på en ny ridanläggning i Velamsund och måste det också finnas en motsvarighet för alla de barn och ungdomar som inte rider men gärna söker sig till kulturhusen.

Frågan borde inte vara partiskiljande. Vi vill väl alla skapa ett långsiktigt hållbart Nacka där barn och unga får växa upp i en trygg miljö med meningsfull kultur och fritidsverksamhet? Kom igen nu!

Bosse Ståldal, Nackalistan
ledamot i fritidsnämnden


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x