Debatt Publicerad 12:14, 19 mars 2020

• ”När politiker inte kan leverera den vård och omsorg som krävs skyller de på socialdemokraterna eller på personalen.” Det skriver S i Värmdö i ett svar till vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna Lipinska, KD.

Anna Lipinska, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, skriver i sin replik på NVP att det inte finns någon fråga inom vård- och omsorgsnämnden ”som har upptagit, och upptar, så mycket tid som Gustavsgården”.
Det må vara sant. Gustavsgården har i många år präglats av en krisstämpel. Ändå menar Lipinska att vi socialdemokrater ”i ett desperat försök” beskyller henne för bristande ansvar för Gustavsgården. 

Men det här är ingen ny situation som vi från S försöker göra politiska poänger på. Många politiker i den moderata alliansen har i många års tid försummat Gustavsgården med allt från bristfälligt fastighetsunderhåll, misskötta renoveringar till ren och skär vanvård. Vi socialdemokrater har också ett ansvar för att inte tillräckligt gjordes under den period då vi senast var med och styrde kommunen, det vill säga 2001–2006, men någon vanvård kan vi definitivt inte beskyllas för. 

Anna Lipinska skriver att hon kommer att ”lyfta på varje sten för att få ordning på Gustavsgården”. Det låter bra. Men hon skriver vidare att hon inte har några ”ideologiska skygglappar som hindrar mig”. Visst, det låter som en bra tanke, skygglappar är ju inte något positivt. 
Men Lipinskas sätt att uttrycka sig innebär något helt annat. För om ”problematiken som har omgett Gustavsgården”, som hon uttrycker det, inte får ett slut så finns ju alltid den ideologiskt lätta vägen, att sälja ut Gustavsgården. Det är nämligen exakt vad Kristdemokrater och Moderater i Värmdö har talat om en längre tid. När de inte klarar av att driva Gustavsgården abdikerar de och försöker bli av med ”problemet” genom att låta en privat aktör ta över boendet.

Men vänta här, Kristdemokraterna har styrt kommunen längst av alla partier under 2000-talet. Och det är just KD som har haft det ansvaret för kommunens vård och omsorg. Ytterst är det alltid politiker som har ansvaret för hur en verksamhet fungerar. Det är politikerna — ingen annan — som beslutar om pengarna, ledarskapet och organisationen som omger verksamheten. 
Den nu bedrivna politiken är politik när den är som allra sämst. När politiker inte kan leverera den vård och omsorg som krävs skyller de på socialdemokraterna eller på personalen.
På Gustavsgården har människor under lång tid utsatts för ren vanvård och till och med dött av denna vanvård. Det är därför dags för Anna Lipinska att ta sig i kragen och ta det ansvar som de boende, deras anhöriga och personalen förväntar sig av politiken, nämligen att leverera en god och säker vård och omsorg.

Socialdemokraterna i vård- och omsorgsnämnden i Värmdö
Henrik Paulsen
Ann-Kristin Särnbrink
Joachim Vogel
Anette Wikberger
Robert Belving
Linda Nygren