”Oppositionen sviker eleverna i Fisksätra”

Fisksätraskolan har länge underpresterat, skriver MUF i sin debattartikel.
FOTO: Jenny Frejing (arkiv)
Debatt Uppdaterad 12:22 26 augusti 2019

• "Det är inte oppositionen som straffas när de värderar sina ideologiska ideal högre än skolbarnens skolgång", skriver MUF.

Inför höstterminens start stängde en av Nackasskolor igen. Beskedet om att Fisksätraskolan avslutar sin verksamhet möttes med stor kritik från oppositionen som istället vill hålla den kommunala skolan öppen trots dess enorma brister och ekonomiska underskott. Skolans lokaler såldes till Stena fastigheter som tillsammans med Viktor Rydbergs skolor renoverar för att öppna en ny grundskola.

Det är ingen chock att Fisksätraskolan stängs. Den har länge underpresterat i jämförelse med Nackas andra skolor när det kommer till studieresultat och andelen behöriga lärare.
Genom att låta en stiftelse, välkända för sina framgångsrika skolor med behöriga lärare och ambitiösa elever, öppna en skola i Fisksätra förser området med en chans att vända trenden av dåliga studieresultat och otrygghet.

Det är olyckligt att oppositionen kritiserar försäljningen av Fisksätraskolan trots att man aldrig kommit med konkreta lösningar på hur den dåliga utvecklingen kan vändas. En skola med mångmiljonunderskott gör varken pedagogerna eller eleverna rättvisa. Endast 92 av 750 skolbarn gick på skolan och färre väntades stanna till nästa läsår. Med så få elever blir det omöjligt att bedriva en god undervisning. 

Det är tydligt att oppositionens kritik endast motiveras av en gammal vision om att allt ska drivas offentligt. Detta trots otaliga exempel på framgångsrika friskolor. Det är ideologiskt fundamentalistiskt som de agerar. Det är inte oppositionen som straffas när de värderar sina ideologiska ideal högre än skolbarnens skolgång, utan det blir Fisksätras elever. Fisksätra möter stora utmaningar som kräver realistiska lösningar, inte drömtänkande.

Nacka växer och då är det extra viktigt att vi använder våra skattepengar korrekt ifall alla nyinflyttade ska erbjudas en skolgång av Nackas standard. Oavsett var man bor ska man aldrig behöva flytta för att trygga sina barn en god utbildning. När pengarna försvinner i mångmiljonunderskott så blundar oppositionen samtidigt som Alliansen tar ansvar.
Vi välkomnar Viktor Rydberg med öppna armar. Om oppositionen verkligen bryr sig om Fisksätra borde de också göra det.

Robin Irberger
Ordförande MUF Nacka 
Filippa Althoff 
Vice ordförande MUF Nacka