NL: "Varför slå mot en möjlig samarbetspart?"

Christina Ståldal och Mikael Carlsson, Nackalistan. FOTO: NACKALISTAN
Debatt Publicerad 09:59, 02 juni 2020

• "Tillhör Krogh verkligen samma centerparti som NL ingick valteknisk samverkan med efter valet 2006? Vad har hänt? Varför just nu?" Det frågar Nackalistan i ett svar till Johan Krogh, C.

Johan Kroghs angrepp är beklämmande. Svepande formuleringar utan ett enda konkret exempel. Tonläget påminner om det M hade när vi sa nej till tunnelbaneavtalet då det saknades risk- och konsekvensanalys.
Tillhör Krogh verkligen samma centerparti som NL ingick valteknisk samverkan med efter valet 2006? Vad har hänt? Varför just nu? Är orsaken till attacken så enkel som att vi har fått rätt om t-baneavtalet som ska omförhandlas och byggtakten som halveras? Eller att vi avslöjade Nackas miljöbluff förra året? Eller att vi till skillnad från C vill bevara till exempel Naturskolan i Velamsund, och skogarna i Ryssbergen och Trolldalen? Och bilda naturreservat i Skuruparken? 

Hur kan C lägga sig platt för M och kompromissa bort miljö- och klimatfrågor? Det handlar ju om överlevnad. Och att ni försvarade att Nacka fuskade till sig en utnämning som miljöbästa kommun var ju bara pinsamt.
Vi hade hoppats att C ville vara ett liberalt, grönt parti som vi kunde bilda en blocköverskridande grön allians med. C har ju sina rötter i en folkrörelse med hållbart jord- och naturbruk. På samma sätt samverkar NL i dag med nätverk och medborgare som har hållbar utveckling högt på agendan.

Varför slå mot en möjlig samarbetspart? Hittills har NL tillhört oppositionen, men vi arbetar intensivt med andra partier för att göra Nacka bättre. I många frågor delar vi C:s ståndpunkter. Men som ett oppositionsparti synar vi majoritetens politik i sann demokratisk anda. Vi gör alltså bara vårt jobb.

Johan Krogh och C: Ni kan bidra till ett konstruktivt politiskt klimat genom att respektera oppositionen, i stället för att som er ledare Hans Peters ständigt kalla oppositionen ”gnällig” och ”sur”. Ni kan öppna för en ny, grön majoritet. Den skulle nog uppskattas av medborgarna. Makt korrumperar, och M har haft makten i Nacka i ett halvsekel.

Så, hur går vi vidare? För att kompromissa fram ett gemensamt program krävs att vi har förståelse och respekt för varandras olika roller och genuin vilja till samarbete. Vi i NL vill prioritera miljö, klimat, ett hållbart näringsliv och samhälle med plats för idrott och kultur. Ni är varmt välkomna att boka ett möte med oss.

Mikael Carlsson, NL
Christina Ståldal, NL