FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Lena, Ellen

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
18 augusti 2019

Debatt

NL: ”Nacka växer för
fort och för ogenomtänkt”

Debatt 12:26 | 29 augusti 2018

"Hur mycket måste köerna växa, trafiken stå stilla vid Nackas ut och infarter och trafikplanerna varna innan övriga partier tar sitt förnuft till fånga och stödjer oss i en långsammare utbyggnad i takt med trafikkapaciteten?" Det undrar Nackalistans Bosse Ståldal i en debattartikel.

Jag är mycket missnöjd med att Nacka växer för fort och för ogenomtänkt. Jag vill att Nacka ska utvecklas med förnuft med stor hänsyn till framkomlighet, till medborgarnas livsmiljö och närmiljö, till natur och grönområden och till Nackas karaktär.

Jag efterlyser tid för eftertanke, analyser och kritiskt tänkande när min kära hembygd utvecklas. Varningsklockorna borde dåna i stadshusets korridorer över en begynnande trafikinfarkt när Nacka och Värmdö nu planeras växa med 60 000 invånare under tolv år. Utan Österled i sikte förrän tidigast om 15-20 år.

Hur mycket måste köerna växa, trafiken stå stilla vid Nackas ut och infarter och trafikplanerna varna innan övriga partier tar sitt förnuft till fånga och stödjer Nackalistan i en långsammare utbyggnad i takt med trafikkapaciteten? Hur många idrottsplatser, kulturhus och grönområden får stryka på foten om inte förnuftet får råda?

De så kallade miljonprogramsområdenas utbyggnad under lika lång tid på 60- och 70-talet lärde oss tydligt konsekvenserna av en för snabb och ogenomtänkt stadsutveckling.

Jag är optimist och tror att mina barnbarn kommer att vara stolta över mitt, mina partikamraters och många medborgares engagemang kring detta och att en förnuftig majoritet i kommunfullmäktige segrade till slut. Jag ser fram emot mina barnbarns glädje över att vi också värnade om en betydligt större andel överkomliga lägenheter med rimliga priser och hyror. I mina drömmar ser jag fram emot inflyttningsfester i deras första lägenheter och att det finns lämplig bostad även för farfar och farmor i 80-årsåldern.

Nackalistan gick fram mest av alla partier i förra kommunalvalet. Moderaterna förlorade mest. Ett tydligt tecken på att det finns ett betydande missnöje över utvecklingen. Vi fick representation i de åtta största nämnderna och samarbetar gärna och ofta med andra demokratiska partier. Men vi blev däremot utkastade från stadsutvecklingsutskottet då vi ansågs för oppositionella. För demokratins skull: gör inte om det!

Bosse Ståldal, Nackalistan