NL: "M väljer bort ett vuxet samtal"

FOTO: JESSICA JANSON/MOPSTPHOTOS
Debatt Publicerad 12:04, 26 april 2021

• "Så varför ägna en massa energi på att smutskasta andra när vi tillsammans kan skapa ett Nacka där det finns tillräckligt med fotbollsplaner", skriver Nackalistan i ett svar till M

Svar på debattartikel av Oliver Rykatkin, M, i NVP 20 april.
I en debattartikel i NVP ondgör sig Oliver Rykatkin, M, över att Nackalistan valt att rösta emot byggandet av fotbollsplaner på naturområdet i Ramsmora. Han skriver att det är röstfiske från oss att arbeta för fler idrottsytor och fotbollsplaner. Istället för samarbete och dialog i denna viktiga fråga så väljer M bort ett vuxet samtal. Varför?

Nackalistan har i samarbete med Rädda Nackaidrotten låtit samhällsplaneraren Henrik Aldén göra en grundlig behovsutredning om fotbollsplaner nu och i framtiden. I norra Boo och på västra Sicklaön är behoven som störst. Vi har därför i fritidsnämnden lagt tio konkreta förslag på fotbollsplaner i dessa områden, nära barn och unga och utan att bygga på skyddsvärd natur- och kulturmark. Det handlar om att förstora befintliga planer i Orminge och vid Orminge skola, Myrsjöskolan, Sågtorpsskolan, Idunskolan, Tollare folkhögskola, Sickla skola, Jarlabergs skola och Ekliden skola/Nacka gymnasium. Dessutom finns en kommunägd tomt i Kummelnäs (gamla Porsmosseverket) med plats för två planer. Dessa behövs för att möta behoven när befolkningen planeras växa med 50 procent, på Sicklaön med 100 procent.  

Naturskyddsföreningen, Nacka miljövårdsråd och Boo miljö- och maturvänner har kraftigt motsatt sig fotbollsplaner vid Ramsmora (se www.boonatur.se under Remissvar och skrivelser). För oss handlar det därför om att ha tre tankar i huvudet samtidigt: stort behov av fotbollsplaner, värna naturvärden och få maximalt värde för skattepengarna. Då måste vi prioritera alternativa platser på kommunal mark, nära skolor och med stor hänsyn till natur- och kulturmiljövärden.

M borde inse att planerna på Ramsmora troligen kommer att försenas många år på grund av överklaganden och troligtvis inte kommer att bli av. Så varför ägna en massa energi på att smutskasta andra när vi tillsammans kan skapa ett Nacka där det finns tillräckligt med fotbollsplaner. Vi var ju till exempel överens om att lägga konstgräs på Fisksätra IP och Skuru IP för att öka kapaciteten. Samarbete tjänar alla på, inte minst barn och ungdomar.

Mikael Carlsson, NL 
Oppositionsråd
Bosse Ståldal, NL
Fritidsnämnden

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x