M: ”Nackaborna görs till kassakor”

Filip Wiljander, M. FOTO: LIZA SIMONSSON/NACKA KOMMUN
Debatt Publicerad 10:01, 10 augusti 2021

• "Det är som om S vill begränsa individens strävan efter ekonomiskt oberoende", skriver Filip Wiljander, M

Finansministern och Socialdemokraterna, S, har trappat upp sin kamp för att göra Nackabor till kassakor för regeringens misslyckade politik. Höjd skatt på investeringssparkonto (ISK), eventuell fastighetsskatt, “miljonärsskatt” och arvsskatt. Vi i Moderaterna säger nej till det. 

Låt mig framföra ISK som ett talande exempel för regeringens syn på individen och hennes pengar. ISK infördes som ett sätt att uppmuntra sparandet bland medborgarna. Det fostrar eget ansvarstagande och leder till höjda investeringar i samhället. Kort sagt är det ett viktigt instrument för medelklassens sparande och borde premieras.
Men nu har regeringen sett att folk sparar och investerar. I Nacka har 35 672 personer ett ISK. Det finns alltså pengar för finansministern att hämta, och pengar anser hon behövs. Samtidigt vet S att motståndet mot höjda skatter är starkt. 6 av 10 är negativa till höjd skatt på ISK. Högst är motståendet bland unga. Det visar en undersökning från Demoskop.

86 procent av ungdomarna använder sitt ISK för att spara till pension eller en kontantinsats. Det är som om S vill begränsa individens strävan efter ekonomiskt oberoende. När regeringen gör det svårare att spara ihop till sin första bostad eller till en dräglig pension är det inte konstigt att folk säger ifrån. Mitt svar är enkelt: Sänk skatten på ISK så att fler kan spara och investera!
Men om du trots allt lyckas samla ihop till en bostad, ja då ska det bli dyrare att bo också. S med flera har snöat in sig på återinförd fastighetsskatt. Exakt hur skatten kommer utformas är ännu höljt i dunkel. En fastighetsskatt på samma nivå som den förra skulle innebära att en genomsnittlig skatt på villa i Nacka blir 61  500 kr per år, och för en tvåa nästan 23  500 kronor.

Det är provocerande att S bara pratar om miljonärer när det är vanliga människor som kommer att bli lidande av det nya förslagen. Är det rätt att ta mer av människors redan beskattade pengar?

Filip Wiljander, M
Kommunalråd i Nacka


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x