”Nacka jagar priser — istället för att rätta till brister”

Yusie Rundkvist Chou och Kristina Granlund, NL. FOTO: NACKALISTA, JENNY FREJING
Debatt Publicerad 10:43, 05 september 2022

• Nackalistans Yusie Rundkvist Chou och Kristina Granlund om kommunens jakt att vinna priser

M i Nacka gillar att mäta sig med andra och vill gärna vinna priser som kan användas i kommunens marknadsföring, särskilt ett valår. På flera områden är Nacka en framgångsrik kommun, men när det gäller att behålla duktiga tjänstemän, och frågor som demokrati, transparens, miljö och klimat finns stora brister. Ändå lyckas Nacka vinna utmärkelser som Årets kvalitetskommun 2021. Hur går det till?

I maj kunde man läsa på kommunens hemsida att Nacka hade fått utmärkelsen Sveriges kvalitetskommun 2021 i hård konkurrens. Priset delas ut till den kommun som ”lyckats bäst med att utveckla demokrati, service, arbetsgivarpolitik och samhällsbyggande samt leverera tjänster av hög kvalitet”. Av landets 290 kommuner hade nio anmält sig och fem blivit nominerade — knappast hård konkurrens!

Är Årets kvalitets­kommun ens en tävling? Nej, inte enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR), som ser det mer som ett verktyg och stöd för kommunernas utvecklingsarbete. Till grund för nomineringsbeslutet ligger 50 kryssfrågor som kommunen själv besvarar och en beskrivning på fyra A4-sidor i fri text.

Därtill kommer den Kommunkompassen, ett verktyg för att ­utvärdera och analysera kommuners arbetssätt. SKR granskar styr­dokument och kommunens hemsida, och intervjuar ledande ­politiker och tjänstemän. När det gäller demokratifrågor är det ledande politiker i kommunen som intervjuas. Och det är de styrande i kommunen som får välja ut vilka politiker som ska intervjuas.

Med andra ord, de ledande Moderaterna väljer ut vilka som ska få svara på hur bra vår moderatstyrda kommun är på demokrati och transparens! Samtidigt visade senaste medborgarundersökningen i Nacka en annan bild. Hela 69 procent av Nackaborna upplever brist på insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter.

Arbetsmiljö är ett annat viktigt område som ingår i Årets kvalitetskommun. Fackförbundet Vision i Nacka har flera gånger larmat om att personal upplever att de har för hög arbetsbelastning. Kommunens strama ­budgetar och vision om att ”växa utan att växa” har ett högt pris för personalens hälsa och gör att många slutar. Ett allvarligt problem som inte verkar ha gett något avtryck i utnämningen av Årets kvalitetskommun, som förövrigt kostar skattebetalarna 85 000 kronor.

Ett annat pris som kommunen fick i våras är Årets tillväxt­kommun som delas ut vid ­Fastighetsgalan, som även ­erbjuder olika partnerskap för företag och kommuner. I år var tre kommuner nominerade — samma tre som hade tecknat partnerskap! Nackas partnerskap kostar för övrigt 40 000 kronor.

NL ­avslöjade för några år sedan att Nacka kommun hamnat högt i Aktuell hållbarhets miljörankning på felaktiga grunder. ­Kommunen hade bevisligen försökt framstå som bättre än man är, ­dessutom i en så viktig fråga som miljö och klimat.

M har styrt Nacka obrutet i 51 år, numera med C, L och KD. Är utmärkelser som man själv har levererat svaren till ett sätt att övertyga invånarna om hur förträfflig kommunen är?

Vi i NL ser detta som ett resultat av att samma ­parti suttit vid makten för länge. Vi vill istället styra med öppenhet och transparens, och utveckla kommunen ihop med invånarna.

YuSie Rundkvist Chou, NL
Kristina Granlund, NL


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x