FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrietta, He...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
22 augusti 2019

Debatt

MP tycker att Alliansen för ett ensidigt krig mot graffiti och efterlyser platser där det blir lagligt att måla.

MP: "Konstig konstsyn
kväver kreativitet"

Debatt 11:03 | 25 april 2019

Att politiker definierar vad som är konst och hur den ska se ut är faktiskt inte okej i ett demokratiskt samhälle, skriver Miljöpartiet i en debattartikel.

För en tid sedan lät kommunen internationella ”gatukonstnärer” måla en betongvägg i centrala Nacka och nu kommer mer pengar satsas på liknande projekt.

Muralmålningsfestivaler i all ära, men när fokus ligger på att ”flyga hit” internationellt erkända konstnärer utan att ta med Nackaborna, då tappar vi en guldchans till att skapa nya mötesplatser och ge utrymme för konst i Nacka.

Miljöpartiet välkomnar fler muralmålningar i Nacka men ser problem med Alliansens syn på konst och ensidiga krig mot graffiti. Att helt ta avstånd från graffiti eftersom dess framförande skulle kunna medföra skadegörelse är märkligt. Det finns redan lagar som reglerar vad vi inte får göra i det offentliga rummet. Att politiker definierar vad som är konst och hur den ska se ut är faktiskt inte okej i ett demokratiskt samhälle.

De målningar som kommunen beställde i höstas uppskattades av en del och var inte alls uppskattade av andra, så som det brukar vara med konst: den engagerar, väcker känslor får oss att tänka och reflektera. Inom ramen för det arbete som pågår med ”muralmålningar” i Nacka vill Miljöpartiet också att lokala förmågor ska få måla, vilket vi har föreslagit tidigare och nu föreslår igen. Vi vill skapa platser att mötas och utöva kultur och konst på, för de som är riktigt duktiga, de som håller på att lära sig och de som vill prova på.

Det är politikens uppgift att skapa möjligheter för alla, inte definiera vad som är konst och inte. Nacka kan både lyfta ”muralmålningar” och arbeta med platser där det blir lagligt att måla, och eftersom det är en konstform som engagerar och förenar över åldersgränserna kan nya mötesplatser skapas. Kanske en utsmyckad vägg här eller en färgsprakande tunnel där? Bara kreativiteten sätter gränserna — inte politiken.

Sidney Holm, MP, oppositionsråd, Nacka
Lisskulla Zayane, MP,  gruppledare, Nacka