”Moderaterna jobbar för storbolagen”

"Alliansen har begått övergrepp mot föräldrarnas valfrihet" skriver SSU i en debattreplik om utförsäljningen av Fisksätraskolan.
FOTO: Foto: Jenny Frejing (arkiv)
Debatt Uppdaterad 11:02 29 augusti 2019

• SSU replikerar på MUF:s debattartikel om Fisksätraskolan.

I en debattartikel kritiserar företrädare från MUF oppositionens kritik angående nedläggningen av Fisksätra skola. Nedläggningen av Fisksätra skola och försäljningen av fastigheten har varit slarvig och det har saknats transparens.

Allianspartierna har underfinansierat Fisksätra skola under lång tid. Skolan betalade marknadshyror till kommunen, vars höga hyra motiverades av bland annat att skolan har sjöutsikt. Nästan hälften av Fisksätraelevernas skolpeng har fått gå till hyra, jämfört med exempelvis en annan av kommunens skolor där endast 11 % av skolchecken betalades i hyra. Socialdemokraterna har föreslagit tre konkreta åtgärder: 

• En rättvis hyresmodell som inte utarmar skolan.

•Högre skolpeng som ökar resurserna till alla skolor.

• En stärkt likvärdighetsgaranti som ger skolor med svåra förutsättningar bättre möjligheter.

Allianspartierna har istället väntat och i hemlighet förberett att kapitalisera på barnen och hoppas att någon annan ska lösa problemen.

Hanteringen och hemlighetsmakeriet är under all kritik. Samtidigt fick föräldrarna meddelandet om att Fisksätra skola skulle läggas ner tio dagar innan de behövde hitta ny skola. Innan dess har den tilltänkte köparen Stena fastigheter hunnit förhandla fram avtal med Viktor Rydberg. Ett mer ärligt sätt att arbeta på hade varit att meddela elever och föräldrar i god tid, så att de fått mer tid på sig att hantera ett byte av skola. Nu fick föräldrarna söka och många lär ha valt alternativ de trodde hade platser över, snarare än att få samma chans som alla andra. Alliansen begår i det närmaste ett övergrepp på valfriheten för föräldrarna, medan de slår vakt om valfriheten för fastighets- och skolbolagen.

Det fanns det ingen motivering till varför fastigheten skulle säljas. Utöver Fisksätra skola har fastigheten huserat Fisksätra Folkets hus, fritidsgård och förskola. Dessa fanns det inga anmärkningar på. Folkets hus ska flytta till parkeringen och fritidsgården till en dåligt anpassad lokal som de tidigare lämnade. Allianspartierna har inte ens nu någon långsiktig lösning på var dessa ska ta vägen. Nu står flera verksamheter utan lokal och kommunen har inte längre chans till inflytande över vad som ska finnas i fastigheten.

Vi är ändå glada att vi lyckades få Allianspartieran att gå med på att uppmana framtida skolaktör att ansluta sig till den kommunala skolkön och använda sig av närhetsprincipen. Detta är viktigt för att ge Fisksätras barn chans att gå i skolan och för att föräldrar ska slippa åka långt för att lämna barn i en skola långt borta. Efter detta står det klart att moderaterna främst jobbar för att storbolagen ska ha valfrihet, medan socialdemokraterna värnar om varje invånarens rätt att få välja.

Alexander Onnela, ordförande, SSU Nacka

Alicia Savbäck García, vice ordförande, SSU Nacka