Mats Gerdau: "Nu får det vara slut på hycklandet"

Debatt Publicerad 13:31, 24 januari 2020

• Svar på Socialdemokraternas inlägg om Östlig förbindelse i veckans NVP

Moderaterna är det enda parti som konsekvent har stått upp för en östlig förbindelse. Fredrik Reinfeldts andra regering avsatte två miljarder kronor till att börja prospektera slutförandet av Stockholms ringled. Under förra mandatperioden lovade vi moderater, både på lokal- och riksnivå, att fullfölja det Fredrik påbörjade. Jag skrev till och med en motion 2007 om att vi måste bygga en östlig förbindelse. Men varje gång Österleden eller Österbron tycks komma ett steg närmare att bli verklighet, kommer Socialdemokraterna och sätter stopp för planerna. 

Vi såg det på 1990-talet med Dennispaketet och vi såg det igen när S tillsammans med MP bildade regering. Socialdemokraterna vill inte bygga en Östlig förbindelse, oavsett vad lokala företrädare i Nacka och Värmdö skriver i sina debattartiklar. Och det är problematiskt. Att göra som Khashayar Farmanbar, S, och Carl Kangas, S, nu gör, det vill säga påstå att man helt plötsligt är för en östlig förbindelse, är inget annat än rent hyckleri som vilseleder väljarna. 
För om det faktiskt vore sant, varför står det ingenting om en östlig förbindelse eller framkomlighetenssatsningar i januariöverenskommelsen eller någon av era budgetar? Varför nämns inte framkomligheten i Stockholmsregionen över huvud taget? För om det vore så att ni faktiskt talar sanning, och verkligen vill bygga en östlig förbindelse, kan ni enkelt komma överens med era stödpartier. Både Centerpartiet och Liberalerna är för slutförande av ringleden. Men i stället för att göra det rätta för Stockholm, både ur ett miljöperspektiv och för säkra tillväxten för kommande generationer, lägger ni pengarna på höghastighetståg, familjeveckor och friår. 

Men, alla har rätt att ändra sig. Och av den anledningen hoppas jag att ni faktiskt är ärliga med era intentioner. Nackaborna behöver en ringled så snart som möjligt. Gör det rätta nu, påverka er partiledning och se till att pengarna går dit de behövs mest. Vi moderater stödjer er.

Mats Gerdau, M
Kommunstyrelsens ordförande i Nacka