FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bernhard, Bernt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
20 augusti 2019

Debatt

M gillar muralmålningar, som den vid Järla.

"Man är inte kulturfascist
för att man ogillar klotter"

Debatt 12:12 | 22 mars 2019

Det är dags att gå vidare från den konfliktsökande graffitin, skriver Mats Gerdau, M, i en debattreplik.

Replik på insändaren "M, det luktar kulturfascism".

Det är bra att konsten skapar sådant engagemang och dialog – som inte bara rör målningar på en vägg, utan även samhällsfrågor om frihet, valfrihet och demokrati. Vi politiker tar inte på oss rollen att vare sig definiera vad som är god konst eller vilken konst som ska få existera, vilket en anonym skribent påstår i en insändare. Det är dock inte detsamma som att säga att den som vill utöva konst har fri dragningsrätt på skattepengar, eller får använda den offentliga miljön som man vill. Vi moderater tar ansvar för vad skattebetalarnas pengar går till och dit hör inte klotterväggar.

Många med oss upplever nog att skribenten visar en något udda demokratisyn när hen påstår att en majoritet inte får bestämma om skattepengarna. Vem ska då göra det i en demokrati, om inte dem som valts att göra det? Vi moderater arbetar för att den offentliga miljön i Nacka ska vara trygg och trivsam och det är ett faktum att många känner obehag och otrygghet i nedklottrade som förfular. Det vill vi inte medverka till.  

Bakgrunden till debatten är vårt beslut att hålla en internationell muralmålningsfestival i Nacka i höst. Målningen under Järlabron av lekande barn gav mersmak. En trist och grå plats fylldes med liv och glädje. Vi vill förgylla fler gråa väggar på det här sättet. Vi tror att vi med lite lekfulla medel kan skapa fler attraktiva miljöer och mer trivsel i Nacka. 

Vi vill att de mest intressanta och duktigaste konstnärerna i världen kommer till Nacka. Det borgar för att det blir målningar av hög kvalitet. Vi vill se respektfulla, mästerliga konstverk som lyfter vardagen, skapar glädje och berör – och som uppskattas av de flesta. 

När graffitin uppkom på 70-talet var den provokativ, ilsken och konfliktsökande i sitt uttryck. Det är inte vad vi söker nu. Det är dags att gå vidare. 

Vi vill genom Wall Street Nacka flytta fram positionerna för vad måla på en vägg kan betyda i en modern och medveten stad. Självklart behöver konst också få innehålla samhällskritik. Frågan vi vill ställa oss är på vilket sätt den framförs, och med vilken respekt och medvetenhet dialogen förs. 

Mats Gerdau, M
Kommunstyrelsens ordförande i Nacka