Debatt Publicerad 11:03, 10 november 2019

• "På ett eller annat sätt ska vi förverkliga vårt löfte om ett kulturcentrum med konst, dans och design", skriver Majoritet för Värmdö i en debattartikel.

Gustavsbergs hamn ska vara en levande stadsdel med liv och rörelse invid en småbåtshamn, omgiven av vacker natur, skärgård och kultur med anor från tidigt 1800-tal. 

För bara ett årtionde sedan var Gustavsbergs hamn ett industriområde med diverse verkstäder och förvaringsplatser för båtar och området gav en känsla av tomhet. Även om många av byggnaderna från den avvecklade porslinsindustrin berättade sin historia var det flera byggnader som var långt från inbjudande. Den stora bostadsutvecklingen i området har gett nytt liv och en fantastisk potential för framtiden. 

Fastighetsaffären i Gustavsbergs hamnområde som gjordes i början av detta årtionde har förvisso bidragit till en del omtvistade frågor men det har också skapat förutsättningar för en fortsatt kulturrik framtid. En röd tråd har alltid varit ett kulturcentrum med porslinet som arv och konsten som framtid. Det är också med detta som utgångspunkt som vi ser Gustavsbergs utveckling ta fart.

Vi vill se en levande gästhamn med alla tänkbara faciliteter, en gågata längs hamnen där små aktörer kan ägna sig åt försäljning av till exempel lokala och skärgårdsrelaterade produkter. Konstnärshusen som fortsätter utvecklas efter sin fullständiga potential och möjliggör etablering för hundratals konstnärer, Gula byggningen med sin nyrenoverade och vackra utformning och Tornhuset med sin stolta gestaltning. Allt detta runt vad vi ser som ett nav och centrum för kultur som vi hoppas fastigheten för porslins-
fabriken ska bli. På ett eller annat sätt ska vi förverkliga vårt löfte om ett kulturcentrum med konst, dans och design. En gränslös mötesplats för alla åldrar, endast med intresset för konst och kultur som gemensam utgångspunkt.

Värmdö eller Gustavsberg, ett ankare och varumärke för skärgården, eller en skärgård med smak för kulturen. En plats som är och förblir vårt hem men också andras besöksparadis. Natur, kultur och skärgård — allt i en underbar blandning. En miniatyr av det bästa av Sverige. 

Deshira Flankör, M
Marie Bladholm, M
Kristina Lång, C
Fredrik Sneibjerg, L
Filip Joelsson, MP
Anna Lipinska, KD