Debatt Publicerad 11:30, 11 juli 2022

• "Oerhört bekymmersamt" • Värmdös liberaler tycker inte att Grisslingerakan prioriteras 

Tidigast 2025 börjar Trafikverket bygga om väg 222 mellan Mölnvik och Ålstäket. Grisslingerakan prioriteras inte heller i regionens nya länsplan, vilket är oerhört bekymmersamt. Det anser Liberalerna Värmdö.

Trafiksituationen längs väg 222 mellan Mölnvik och Ålstäket har länge varit ohållbar och farlig. Sedan 2018 utreder Trafikverket möjligheterna att bygga ut vägen till en fyrfilig sådan. Nu är det klart att byggnationen startar 2025, vilket innebär att den nya vägen kan vara klar tidigast 2028.

Den ohållbara trafiksituationen på Värmdö adresserades av Liberalerna och samarbetspartierna Majoritet för Värmdö i remissyttrandet av den nya länsplanen för Region Stockholm. Länsplanen anger vilka av länets infrastrukturprojekt som ska genomföras utifrån de statliga medel som regionen tilldelar. Den nya planen som ska gälla för 2022-2033 var ute på remiss i februari i år, och i slutet på april sammanställdes alla yttranden.

Vi kan konstatera att Grisslingerakan inte prioriteras i den nya länsplanen, vilket är oerhört bekymmersamt.

De statliga vägarna på Värmdö är kraftigt eftersatta och det är ett stort problem. Om Värmdö ska fortsätta vara en attraktiv kommun som kan leverera välfärd, arbete och bostäder åt våra medborgare krävs att vi får ta del av satsningarna i länsplanen samt prioriteras av Trafikverket.

Värmdö har svårt att få stöd som kommun i regionen eftersom vi agerar som enskild kommun — det är lättare att påverka när man kan agera med flera kommuner samstämmigt, som till exempel Södertörnskommunerna.

Vår uppmaning till regionen och staten är att inte låta prioriteringsmissen av Grisslingerakan bli ett värre straff för Värmdöborna än det redan är.

Amie Kronblad, L
Kommunalråd

Sara Gommel, L
Ordförande

 


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x