L: "Åtgärda trafiken — det är akut!"

Köer på Värmdöleden. FOTO: CHARLOTTA WESTLING
Debatt Publicerad 11:05, 26 september 2021

• "Vi måste göra allt i vår makt för att uppmärksamma den ohållbara trafiksituation som kommunen hamnat", skriver L:s ordförande i Värmdö

Mölnvik–Hemmesta, måndag klockan 16.05. Det tar 45 minuter att köra från centrala Gustavsberg till Grantomta för att hämta sonen på förskolan. Jag hade kunnat ta cykeln och besparat mig lite tid, men det knappt. Om jag hade varit tvingad att ta bilen, eftersom jag har ett arbete i stan som är beroende av att jag tar min bil, hade cykellösningen blivit inaktuell.

Grisslingerakan orsakar köbildning och olyckor. Samtidigt växer Värmdö. Sommartid är bilismen extra hård då många nyttjar Värmdö för det vi älskar vår kommun för: natur, hav och närhet till storstaden.
Att Värmdöborna spenderar så många timmar i trafiken varje vecka är inte rimligt och skapar ett stort missnöje. 

Trafiken kommer bli den viktigaste valfrågan i kommunvalet 2022 — ändå är det ingenting Värmdös politiker kan göra något åt.
Väg 222 som går genom Värmdö, mellan Mölnvik och Ålstäket, ägs och förvaltas av Trafikverket. Just nu bereds planer på att bygga om vägen till en fyrfilig sådan, vilket kommer innebära en bättre lösning för Värmdöborna på sikt. Men detta är planer som ligger långt fram i tiden.

Värmdö kommun har haft och har kontinuerliga möten med Trafikverkets projektledare gällande situationen på Grisslingerakan och kommande ombyggnation. Det räcker inte. Situationen på Grisslingerakan lamslår hela Värmdö och är att jämföra med Stockholms centrals ”getingmidja”. Situationen är akut.

Vi lokalpolitiker måste göra allt i vår makt för att uppmärksamma den ohållbara trafiksituation som kommunen hamnat i. Vi måste nyttja de forum vi har tillgång till för att prata om behovet av att framtidssäkra Värmdö — och att göra det nu.
Kommunen måste hålla uppe trycket och ta tillvara alla möjligheter som finns att få igång arbetet med att eliminera den här trafikinfarkten. 
Värmdö kan inte vänta.

Sara Gommel
Ordförande för Liberalerna Värmdö


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x