FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Debatt

M: "Kulturen får gott om plats i Älta"

Debatt 12:16 | 02 mars 2019

Replik på insändaren ”Hur ska kulturen få plats i Nacka?”, skriven av bland andra Älta kulturförening, i NVP den 19 februari.

När Nacka växer möjliggörs för nya spännande lokaler och platser för kulturen att växa fram. Insändarskribenterna fokusera på hur kulturen i Älta ska få plats. I det framtida Älta centrum planeras det för fullt för att tillskapa 1 300 kvadratmeter för bibliotek, kulturhus och fritidsgård. Ytorna är effektivt planerade med möjlighet till samnyttjade.
300 meter från Älta centrum återfinns nya Stavsborgsskolan. Genom samnyttjande av skolans lokaler ska dessa kunna användas för kultur- och fritidsaktiviteter efter skoltid och under lov. Specialsalar för musik, bild, drama och slöjd, grupprum samt anpassning av sporthallar som möjliggör dans och annan gruppträning är önskvärda.

Det nya förslaget på kultur- och fritidskvarter skapar möjlighet att samverka kring ytor för bibliotek, kulturhus och fritidsgård på ett bättre sätt än som sker i dag. De nya ytorna är optimalt och effektivt utnyttjade. Scenrum, ljudstudio, garderob samt förråd är placerade i mörka ytor. Scenrummet har samma yta men högre takhöjd än idag. Det ger möjligheter att planera för anpassningar för cirkusverksamhet, en aktivitet som ökar i intresse. Två ljudisolerade studior planeras.

Under dagtid på vardagar och på tider när fritidsgården inte har någon verksamhet kommer ytorna att kunna användas för olika aktiviteter. En vikbar glasvägg med draperi på båda sidorna kommer att göra ytorna på nedre plan flexibla för olika användningsområden. Dagtid skapas dagsljus i foajén tack vare glasväggen. Biblioteket kan ta emot barngrupper och nyttja den lilla scenen i fritidsgården för mindre föreställningar. Dagtid kan fritidsgårdens ytor även nyttjas som studieytor eller av föreningar som vill boka ytan till exempel datakurser, bokcirklar eller andra möten.

Richard Wendt, M
Ordförande kulturnämnden Nacka