FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bernhard, Bernt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
20 augusti 2019

Debatt

M: "Kontraproduktivt att
garantera alla ungdomar jobb"

Debatt 12:09 | 08 april 2019

Filip Wiljanders, M, kommunalråd i Nacka, svarar på Socialdemokraternas debattinlägg "Inför garanti för sommarjobb".

Det är kontraproduktivt att garantera alla ungdomar ett jobb. Det viktiga är att ge ungdomar erfarenhet av att skriva CV, personliga brev och att gå på intervjuer. Det är en bärande del i hur man skaffar sig ett arbete. Att då dela ut sommarjobb till ungdomarna utan att ställa krav är inte att rusta ungdomarna för framtiden. Det är snarare en björntjänst.

Verklig frihet och självständighet börjar med en egen inkomst. Därför tar vi moderater sommarjobb på största allvar. Det ger ungdomarna en viktig arbetslivserfarenhet och en förståelse för hur man söker ett arbete. För oss handlar det om att förbereda ungdomarna inför vuxenlivet. Då får det inte uppfattas som att man kan få ett jobb utan att faktiskt anstränga sig.

En studie från IFAU visar att om man delar ut sommarjobb utan att ställa krav, kan det på lång sikt leda till negativa inkomsteffekter för ungdomarna. Vi tror att vägen framåt är att därför stärka kopplingen till näringslivet. Det kan vara villkor som att aktivt söka andra sommarjobb och att man deltar i diverse obligatoriska moment i syfte att få ett sommarjobb. Redan i dag har Nacka stärkt samarbetet med arbetsgivare för att kunna erbjuda fler arbetsplatser att sommarjobba på. I fjol var 245 av kommunens 741 sommarjobb förlagda till privata arbetsgivare.
Sommarjobb är viktigt för ungdomarna. Men vi kan inte ge dem en bild av framtiden att jobben automatiskt tilldelas dem som söker. Så fungerar inte verkligheten.

Filip Wiljander, M
kommunalråd och ordförande för arbets- och företagsnämnden