Debatt Publicerad 16:03, 22 november 2019

• S i replik mot M:s budgetkritik • ” Falska nyheter verkar vara M:s nya strategi”

Jag är stolt över vår socialdemokratiska budget. Vi har lagt stort fokus på barn, idrott och klimatet, för att skapa framtidstro i Nacka. I budgetarbete kan satsningar finansieras på två sätt: genom ett ökat intag av pengar, oftast genom ökad skatt, eller genom att ändra hur pengarna används. I vår budget har vi redovisat våra finansieringar och i år landade vi i att med smarta prioriteringar behövdes inte några ytterligare skatteintäkter.

Ett exempel är privata jobbcoacher, en dyr lösning som Allianspartierna i Nacka även i år prioriterar i sin budget. Detta trots att andelen människor som får försörjningsstöd har ökat med 46 procent sedan 2016 i Nacka, medan det i vår grannkommun Stockholm har minskat med fem procent under samma period. Den dyra lösningen har inte gett avsedd effekt och vi väljer istället ett sammanhängande arbetscentrum som ger bättre resultat och är mer effektiv. Det är ett exempel på hur vi kan göra något bättre än dagens lösning som också möjliggör att vi kan öka finansiering till skolor, idrottsytor och satsning på solceller.

En budget kan delas upp i två områden: driftsbudget och investeringsbudget. Driftsbudget är löpande inkomster och utgifter för året. Investeringsbudgeten är en ekonomisk handlingsplan för flera år framöver, där man ofta definierar större projekt såsom att bygga en idrottsanläggning. Vi räknar med att öka investeringarna i idrotts- och kulturytor med en miljard kronor fram till 2030. Investeringar som sträcker sig över en tioårsperiod finansierad över samma period, inte som en engångskostnad för 2020 som Mats Gerdau försöker räkna ihop det till.

Allt detta vet såklart moderaternas Mats Gerdau. Men istället för att berätta för Nackaborna varför Alliansen inte investerar tillräckligt i idrotts- och kulturytor försöker han smutskasta vår fullt finansierade budget.

Att ta till falska anklagelser om sin motståndare är ett fulspel som vi socialdemokrater inte kommer delta i. Den sista tiden har vi sett moderater i regionen och fler kommuner, däribland Nacka, använda sig av denna strategi. Häromdagen kom nyhet om samma tendenser hos högerpartiet Tories i Storbritannien, som går så långt att man skapar falska kampanjsidor i sina politiska motståndares namn. Det är en destruktiv utveckling hos högerpartierna. Det är tråkigt att Mats Gerdau och Moderaterna, som faktiskt styrt i Nacka i cirka 50 år, inte visar större ansvar och ledarskap.

Vi höjer inte skatten. I vår budget väljer vi bort dyra, ineffektiva lösningar, och istället ökar vi förskolechecken för att minska barngrupperna och ge pedagogerna som tar hand om våra barn bättre villkor. Vi vill systematisk mäta vårt klimatavtryck via en koldioxidbudget, och genomföra en ramupphandling om solceller som alla Nackabor ska kunna handla via. Och vi vill ta stora kliv för att åtgärda bristen på idrotts- och kulturytor så att fler ska ha tillgång och nära till idrott och kultur.

Khashayar Farmanbar, S
Kommunalråd i opposition