”Hårdare tag är inte lösningen”

FOTO: MOSTPHOTOS
Debatt Publicerad 13:03, 05 augusti 2022

• Ordningsinsatser från polisen behövs — men grundproblemet med övervåld löses inte med hårdare tag, skriver Vänsterpartiet i Nacka i en debattartikel

I förra veckan hittades en tonåring död i Orminge. Förundersökning är inledd kring mord. Bara kort innan greps en tonåring i Orminge centrum när han försökte råna en person med vapen. Det skjuts i Fisksätra, Orminge och andra delar av vårt land, av barn i gäng som mördar andra barn.

Kommunalrådet för L, Gunilla Grudevall-Steen, säger i sitt uttalande att det är förskräckligt och tragiskt och det håller vi med om. Det vi inte håller med om är att kommunens pengar bör läggas på skyddsvakter. Även om ordningsinsatser också kan behövas (från polisen, som har rätt kompetens för det), då kan den typen av åtgärder inte lösa den bakomliggande grundproblematiken, som orsakas av underfinansiering av skola, fritid-kultur-sektor och socialtjänst.

Vi i Vänsterpartiet Nacka menar att det är viktigare att åtgärda de för stora skolklasserna, kunskapsskillnaderna och socioekonomiska ojämlikheterna. Lösningen stavas förebyggande arbete: tillräcklig personal, med rätt kompetens, ska verka på plats bland ungdomar och barn, skolan ska fungera väl och jämlikt, och våra unga ska alla ha en meningsfull och jämlik fritid.

Hårdare tag och kommunvakter kommer inte lösa denna problematik. Tvärtom vet man av erfarenhet att väktare kan idka övervåld mot just de grupper som redan hamnat i riskzonen på grund av utanförskap de ska inte längre ut i periferin utan in i gemenskapen om vi ska nå dem.

Vi anser vidare att alla partier under hösten måste sätta sig ner tillsammans och diskutera detta. Frågan sträcker sig över blockgränserna.

Ingen ska kunna betvivla att Nackas politiker gör allt som krävs för att föräldrar ska slippa begrava sina barn till följd av det meningslösa våldet i samhället.

Amanda Sandholm, V
ledamot kommunfullmäktige

Tomas Ottosson, V
ersättare kommunfullmäktige

Jan Salomonsson, V
ledamot kulturnämnden i Nacka


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x