"Större delen av Ryssbergen skyddas"

Ryssbergen från vattnet. FOTO: ELISABERTH UBBE
Debatt Publicerad 10:37, 05 juni 2021

• Hans Peters, C, svarar Naturskyddsföreningen i Nacka

I NVP skriver Naturskyddsföreningen och ­andra miljö­grupper och påstår att jag ljuger om det ­blivande naturreservatet Ryssbergen. Det är så klart inte sant. ­Artikeln har en tråkig ton och ­inbjuder inte till dialog.
Det jag har sagt och fortfarande hävdar är att större delen av Ryssbergens grön­område kommer att skyddas. Dels i form av att en betydande del som blir natur­reservat och att andra viktiga delar naturen skyddas av strandskyddet som gör det omöjligt att exploatera. Så klart att jag vet att en del naturvänner och grupper inte vill att det byggs något alls ens nära motorvägen. Det var också min och Centerpartiets utgångspunkt när vi förhandlade med andra partier efter valet 2010.
Emellertid landade det i en kompromiss mellan de som vill bygga mycket och de som inte vill bygga alls. Och den kompromissen ser ut så att ett område nära motorvägen kommer att bebyggas med arbetsplatser närmast Värmdöleden och bakom dessa ett mindre bostadsområde. En viktig aspekt är också
att det är svårt att få till ett naturreservat utan en markägares godkännande.
Nu har markägarna gått med på att släppa stora delar av Ryssbergen så att det kan ges ett långsiktigt skydd. Jag förstår att de som skrivit under artikeln inte gillar det, men ibland får man ”gilla läget”. Det får vi i politiken göra ofta.

Hans Peters, C
Kommunalråd  och ordförande i natur- och trafiknämnden


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x