"Gerdaus infantila angrepp riskerar den östliga förbindelsen"

Debatt Publicerad 11:04, 29 februari 2020

• "Vi kanske inte behöver påminna Mats Gerdau om att det är hans egna partivänner i Stockholms stad som totalt har stängt dörren för en Östlig förbindelse", skriver S i Nacka och Värmdö i ett svar till Mats Gerdau.

Socialdemokraterna vill ha en Östlig förbindelse. Uppenbarligen vill Mats Gerdau, M, det också. Men istället för att tala om vad vi är överens om försöker han i sin smått obegripliga replik peka på att minsann inte alla socialdemokrater driver på för en Östlig förbindelse.

Vi kanske inte behöver påminna Mats Gerdau om att det är hans egna partivänner i Stockholms stad som totalt har stängt dörren för en Östlig förbindelse. Det är som han mycket väl vet M, och inte S som styr i Region Stockholm och Stockholms stad.
Kommunsverkans Storstockholm, där Mats Gerdau är ordförande skrev i sitt remissvar 2017 till nationell plan att Tvärförbindelse Södertörn skall komma före Östlig förbindelse i turordningen. Mats Gerdau är själv ordförande för Storsockholm.

Och när Mats Gerdau i egenskap av ordförande för kommunsamverkan Storstockholm skrev under ett remissvar till nationell plan 2017 stod det att. Parallellt fördes diskussioner mellan kommuner och staten om finansieringsmodell för östlig förbindelse. Nacka i likhet med andra kommuner kunde inte enas med staten om en finansieringsmodell. Vi respekterar den prioriteringen, men det är ett lågvattenmärke att skylla på Socialdemokraterna i ett beslut som Gerdau själv har varit med att fatta.

Morgondagens fordon kommer att vara fossilfria och kollektivtrafik kommer att bli ännu viktigare för att minska trängseln på vägarna. Vi socialdemokrater i Nacka och Värmdö ser därför att en östlig förbindelse öppnar upp för mer kollektivtrafik och kommer att se till att Stockholms östliga delar får bättre kommunikationer än dagens kaotiska situation.

Låt oss vara tydliga. Nacka- och Värmdöborna kan räkna med att vi jobbar för östlig förbindelse i vårt parti, gentemot andra kommuner och staten. Vi förväntar oss att Moderaterna i Nacka och Värmdö gör detsamma istället för att ägna sig åt den typen av infantila angrepp som Gerdau ägnade sig åt i sitt debattinlägg. Annars riskerar den östliga förbindelsen att aldrig kunna bli förverkligad.

Khashayar Farmanbar, S
Kommunalråd i opposition i Nacka kommun
Carl Kangas, S
Kommunalråd i opposition i Värmdö kommun