Debatt Publicerad 15:02, 25 september 2021

• Andrine Winther, S, kommenterar anklagelsen om personpåhopp

Politik är en förtroendebransch. I en debattartikel skriver företrädare från den styrande majoriteten att vi ägnar oss åt ”personpåhopp” när vi tvingats meddela M att vi saknar förtroende för den nuvarande kommunstyrelseordföranden.

Som kommunstyrelseordförande företräder du inte bara det egna partiet. Du är hela kommunens högsta företrädare och förväntas agera därefter. 

Bara fem minuter efter det preliminära resultatet i den kommunala folkomröstningen om skolnedläggningarna meddelats valde kommunstyrelsens ordförande att avfärda de 90 procent av de deltagande Värmdöborna som röstade emot nedläggningspolitiken. Samtidigt intecknade hon utfallet och valdeltagandet som landade på 18,71 procent som ett stöd för den egna politiken. Det var att passera anständighetens gräns. 

Vi har svårt att se att någon annan kommunstyrelseordförande i landet ens skulle tänka tanken om att dra den slutsatsen. 

Uttalandet kritiserades kraftigt, inte bara av många Värmdöbor utan också av en demokratiexpert som gav Värmdö rött kort i hanteringen av folkomröstningen.

Det grova demokratiska övertrampet är allvarligt. I kommunallagen finns inte möjligheten att rikta misstroendevotum såsom i den nationella politiken. 

Därför landade vi efter diskussioner i vår styrelse att vi rakryggat och ärligt behövde meddela M:s ordförande att vårt förtroende för kommunstyrelsens ordförande är förbrukat. 

Det var inget beslut vi tog lätt på. Men demokratin behöver försvaras och Värmdö förtjänar bättre.

Vi tydliggjorde att M har haft andra kommun-styrelseordföranden, där vi inte tyckt lika i sak men ändå haft förtroende för deras förmåga att sköta kommunen. Vi uttryckte en förhoppning om att de skulle inse allvaret och utse en ny person. 

Men vi har inte gjort några anspråk på att vara den som utser deras företrädare.   Vad M väljer att göra eller inte göra är upp till dem. 

Men den som försöker sätta demokratin på undantag får finna sig i att bli kritiserad och kan inte kräva vårt förtroende. Vårt ansvar kommer alltid vara gentemot Värmdöborna och den lokaldemokrati som vi värnar. 

Den som säger sig vilja skapa ett klimat där fler Värmdöbor engagerar sig i politiken borde börja med att lyssna när 90 procent i en folkomröstning säger ifrån. Värmdö behöver mer demokrati, inte mindre. 

För styrelsen i S i Värmdö
Andrine Winther, ordförande 


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x