"Föräldrarna förtjänar respekt — inte förakt"

FOTO: PRESSBILD, JOHANNA HENRIKSSON
Debatt Publicerad 14:11, 21 september 2021

• Trots att folket vann förlorade demokratin, skriver tidigare oppositionsrådet Mikael Lindström, S

I början av september praktiserade Värmdö demokrati. En folkomröstning gick av stapeln. Men trots att folket vann förlorade demokratin.

Folkinitiativet startades av föräldrar som tog strid för sin vardag och sina barn. Mot en politisk ledning som ville lägga ned fungerande kommunala skolor och förskolor utan medborgardialog. De tog strid på en tid som inte finns. Tid som inte tar hänsyn till pandemi, minutscheman, stämpelklockor, busstider, delad vårdnad, sjukdomar, vab och … ja, livet. För detta har de konsekvent misstänkliggjorts av moderatstyret för att ha dolda partipolitiska motiv. Det är förstås rent nonsens.

Den moderata kommunstyrelseordföranden Deshira Flankör hade ödmjukt kunna bekräfta valresultatet, och lovat att bli bättre framöver. I stället avfärdade hon omedelbart det förkrossande valnederlaget — trots att hon förlorat med över 90 procent i själva omröstningen.

Flankör drog slutsatsen att de drygt 80 procent som inte röstade, var för hennes egen linje.

Jo, hon tolkar det faktiskt så. I strid mot all logik och statsvetenskap, kommunicerade sedan M att på grund av det låga valresultatet kunde man nu säga att de haft rätt hela tiden.

Ett valresultat i en folkomröstning kan bara tolkas utifrån de som har lagt sin röst. Svensk lag har inget kvorum, det vill säga ingen undre gräns för när ett valdeltagande ska räknas. Vad de som inte röstat tycker kommer vi inte heller att få veta. Vad vi däremot vet är att de som röstade gjorde detta eftersom de ville bli lyssnade på. Vi vet också att dessa personer var i förkrossande majoritet.

Det här är nu andra gången M-styret tvingats till en folkomröstning i Värmdö. Det är dessutom andra gången man förlorar. Men det är första gången man så flagrant avfärdar människor genom iskall arrogans. Det är inte konstigt att medborgardialogerna i Värmdö inte fungerar längre.

Den helt ideella föräldrarörelsen förtjänar respekt. Inte förakt från kommunpolitiker som är valda att representera dem.

Demokratin ska behandlas varsamt, aldrig vårdslöst. Politiker som slutar lyssna på människorna de företräder? De kan bytas ut.

Mikael Lindström, S
Fd oppositionsråd i Värmdö


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x