Debatt Publicerad 12:57, 16 oktober 2022

• Nacka kommuns ishallars energiförbrukning har minskat avsevärt, skriver fritidsnämndens ordförande i en replik

Replik på insändaren ”Vi kämpar med elen — vad gör kommunen?”

Hej Christian. Tack för att du och många med dig engagerar er i dessa frågor.
Precis som privatpersoner och civilsamhället i Nacka så behöver även kommunen ta sitt ansvar vad gäller att se över elkonsumtionen och göra prioriteringar. Du lyfter ishallarna specifikt och Nacka kommun har sedan 2009 investerat i och utfört en hel del åtgärder för att minska ishallarnas energiförbrukning.

Några exempel på åtgärder vi genomfört är att belysningen regleras baserat på antal bokningar och att ishallarna släcks när de inte nyttjas. En annan förändring är att vi har börjat reglera ishallarnas inomhustemperatur i ishallen baserat på nyttjande. Vi har numera olika temperatur baserat på om det är dagtid eller nattetid. Vi kan även reglera temperaturen specifikt för till exempel konståkning och ishockey då dessa har olika behov.

Till följd av bland annat dessa åtgärder har Nacka kommuns ishallars energiförbrukning minskat avsevärt. Som jämförelse har Älta ishall nästan halverat energiförbrukningen från 1 146 455 kWh år 2008 till 589 562 kWh 2021. De nya ishallarna kommer att ha stränga krav på energieffektivitet.

Ur ett folkhälsoperspektiv är det angeläget att kommunen kan erbjuda ett fungerande och aktivt föreningsliv med ett hållbarhetstänk i alla led.  

Allt gott!

Gunilla Grudevall-Steen, L
Kommunalråd i Nacka och ordförande i fritidsnämnden

 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x