Debatt Publicerad 13:20, 11 april 2021

• Moderaterna far med osanning, skriver finansminister Magdalena Andersson och Värmdös oppositionsråd Carl Kangas i en replik

Moderaterna vill flytta fokus från sina egna misslyckanden genom att sprida lögner om fastighetsskatten. I NVP hävdar Elisabeth Svantesson, M, och Deshira Flankör, M, att Socialdemokraterna kommer att återinföra fastighetsskatten trots att de är väl medvetna om inga sådana förslag finns från vare sig Socialdemokraterna i riksdagen eller från Sveriges regering.

Det är inte heller första gången Moderaterna far med osanning om fastighetsskatten. Under valrörelsen 2014 påstod Moderaterna felaktigt att fastighetsskatten skulle höjas med 25 000 kronor per år om Socialdemokraterna vann valet. Sju år senare har det fortfarande inte skett. Det visar vad Moderaternas ord är värt. 

Det är ingen nyhet att enskilda socialdemokratiska partidistrikt är positiva till fastighetsskatt. Det även många ekonomer. Bland annat har Anders Borg, moderat finansminister under åtta år, föreslagit att höja den kommunala fastighetsavgiften. Vi hade därmed kunnat svara med samma mynt och påstå att Moderaterna vill höja fastighetsskatten, men den sortens pajkastning får Moderaterna ägna sig åt själva.

Fastighetsskatten är djupt impopulär hos svenska folket. Vi socialdemokrater värnar en trygg och långsiktig finansiering av sjukvården, äldreomsorgen och skolan och då måste vårt skattesystem ha hög legitimitet och folklig förankring. 

Moderaterna borde ägna sig mindre åt politiskt spel istället försöka lösa konkreta problem i människors vardag, inte minst där de faktiskt styr. Just nu är moderatledda Region Stockholm bland de sämsta i Sverige på att genomföra vaccineringen mot covid-19. Och i Värmdö har Moderaterna mitt i pandemin försatt kommunen i en skolkris där föräldrars protester resulterat i att ännu en folkomröstning om skolnedläggningar ska genomföras.

Vi föreslår att Moderaterna tar ansvar för sina egna misslyckanden istället för att fara med osanning om fastighetsskatten. Folk lät sig inte luras sist Moderaterna försökte och till skillnad från Moderaterna tror vi inte väljarna är mer lättlurade den här gången.

Magdalena Andersson, S 
finansminister och Nackabo

Carl Kangas, S
oppositionsråd i Värmdö


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x