”Därför ska vi satsa på särbegåvade”

Amie Kronblad, L. FOTO: VÄRMDÖ KOMMUN
Debatt Publicerad 12:07, 02 september 2022

• Utbildningsnämndens ordförande Amie Kronblad, L, om nya satsningar

Alla barn är lika värda men alla barn är inte likadana. Skolor ska ge livschanser och alla elever ska ges möjlighet att nå sin fulla potential — oavsett om eleven behöver stöd för att komma ikapp eller utmaningar som gör att de kan springa vidare.
Vi vet sedan tidigare att högpresterande elever alltför ofta inte blir tillräckligt stimulerande i skolan. De upplever att tempot är lågt och att uppgifterna är för enkla, de känner sig ofta missförstådda och ensamma i sin skolmiljö. Risken för psykisk ohälsa och hemmasittande ökar. Det drabbar individer, men i förlängningen hela samhället.

Sverige behöver mer spetskunskap för framtidens forskning, företag, välfärd och försvar. Vi liberaler vill se en skola där de som vill springa före ska få göra så och inte hållas tillbaka.
Inom idrotten stöttar man och hejar på barn och unga med begåvning vilket är okontroversiellt och det finns idrottsliga skolprofiler som vill möjliggöra seriösa träningssatsningar med studier. Men vi får inte glömma bort att möjliggöra för särbegåvningar inom naturvetenskap och humaniora.


Därför vill jag i rollen som utbildningsnämndens ordförande att vi som kommun satsar på särskilt begåvade elever i våra kommunala skolor.
Enligt Skolverkets beräkning är fem procent av eleverna i Sverige särskilt begåvade, vilket innebär i snitt 1–3 elever per klass. Det är elever som behöver anpassningar, i form av stöd och stimulans. I våra kommunala skolor finns ett pågående arbete bland lärare och skolledare att finna och lyfta dessa elever i sitt lärande.
Nu behöver vi satsa och systematisera arbetet för att fler elever ska få känna sig sedda, förstådda och få uppleva att i skolan gillar vi att vi är olika och att olika är bra.
Låt Värmdös barn få ta del av framtida satsningar på undervisning för särbegåvade och låt fler få gå före och få hejas på!

Amie Kronblad, L
Ordförande utbildningsnämnden


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x