CUF: "Ett steg mot ett roligare samhälle"

FOTO: MOSTPHOTOS
Debatt Publicerad 09:58, 21 april 2020

• ”Vi vill se ett öppet, fritt och företagsamt samhälle där man ser på människor som kloka individer kapabla att fatta egna beslut”, skriver CUF Nacka/Värmdö, som är positiva till Nackas alkoholleveranser.

Den 8 april meddelade Nacka kommun att det ska bli tillåtet för de lokala restaurangerna att i samband med hemleveranser även sälja alkohol. Det är ett beslut som vi i Centerpartiets Ungdomsförbund i Nacka och Värmdö välkomnar varmt. Den offentliga sektorn måste undanröja hinder för ett blomstrande näringsliv, inte minst under dessa extraordinära omständigheter.

I en artikel i DN Debatt förespråkar forskare och branschföreträdare en sådan här åtgärd. De menar att vinstmarginalen för vin och öl är betydligt högre än den för mat och att den uteblivna försäljningen av alkohol kommer med ett stort ekonomiskt bakslag (”Låt restauranger sälja öl och vin till dem som hämtar mat”, 26 mars). USA och Australien är två länder som infört detta och det är bra att Nacka inspireras av omvärlden och visar vägen här i Sverige. Ur ett ungdomsperspektiv är det viktigt att matserveringen kan rulla på så friktionsfritt som möjligt då många unga är anställda inom branschen.

Ett motargument som har framförts är att denna regeluppluckring skulle medföra ökat våld i hemmen, speciellt nu när omsättningen på Systembolaget ökar. Men kanske är det snarare främst så att försäljningen har förflyttats från lokala småföretag till det statliga monopolet? Konsumtionen har förmodligen inte påverkats nämnvärt. Det som har hänt är att restauranger har gått miste om avgörande intäkter.
Vi vill se ett öppet, fritt och företagsamt samhälle där man ser på människor som kloka individer kapabla att fatta egna beslut. För att uppnå det måste vi göra oss kvitt överförmynderiet som reglerar sönder allt som tillför lycka. Då är hemleverans av alkohol ett steg mot ett rikare och roligare samhälle. Vi hoppas att gårdsförsäljning snart blir tillåtet så att man kan åka till Värmdö för att njuta av och köpa hem närproducerade drycker. Sedan återstår bara att avskaffa Systembolaget.

My Pohl, ordförande
Maya Kastlander, ledamot 
Filip Widén, ledamot 
Centerpartiets ungdomsförbund i Nacka och Värmdö