Debatt Publicerad 14:14, 30 augusti 2022

• KD framhåller i en debattartikel vikten av att bevara kulturhistoriska byggnader

Nacka har anor långt tillbaka. Här hälsade Gustav III på fideikommissarien på Erstavik. Hit flyttade burgna stockholmare ut på sommaren till sina stora grosshandlarvillor. I Nacka ström började industrialiseringen på medeltiden, långt innan Atlas Copco slog sig ner i Sickla, biltillverkning startade i Nacka strand, papper tillverkades i Tollare och KF började mala mjöl åt hela Sverige på Kvarnholmen.

Wallenberg byggde saltsjöbanan och Grand hôtel. Hotellet drog till sig internationella konferenser som gjorde Saltsjöbaden vida känt. Här myntades begreppet ”Saltsjöbadsandan”. Historien kan avläsas på många sätt, till exempel i en hel del arkitektpärlor i olika delar av Nacka, både villor och industribyggnader.

Det här är bara några exempel från Nackas spännande historia. Vi kristdemokrater har bestämt oss för att göra vad vi kan för att skydda och lyfta fram detta arkitektoniska arv. Det var vi som såg till att den så kallade Pumpprovningen räddades i Järla sjö (alldeles nära statyn på den vackra mjölkförsäljerskan Carin Ersdotter). 

Pumpprovningen var på vippen att rivas men vår representant i miljö- och stadsbyggnadsnämnden gav inte upp förrän huset blev räddat. Vi tänker fortsätta på samma spår; Nackas olika lager av spännande historia ska skyddas och lyftas fram.

Lager på lager har Nacka sakta byggts under flera hundra år. Det är så ett samhälle ska byggas, långsamt och naturligt. Men historien har också lämnat trista spår, många av industriområdena är svårt förorenade. De saneras nu ett efter ett.

Nacka har ett svårt trafikläge i Stockholmsregionen. Tunnelbanan som nu håller på att byggas är ett kraftfullt sätt att lösa det problemet. För att få staten att delfinansiera den har Nacka varit tvunget att bygga ett stort antal bostäder. Det görs nu egentligen i snabbaste laget, det är inte i den hastigheten ett samhälle ska växa fram.

Här kommer vi kristdemokrater rakryggat fortsätta vår linje att bevaka att Nacka inte byggs sönder. Trots den höga byggtakten tänker vi arbeta för att det sker i respekt för historien och med bevarande av gröna och estetiska värden. Vi bygger inte hus, vi bygger hem, och ett samhälle för människor!

Dessutom är det bara på västra Sicklaön det blir stadsbebyggelse. Övriga Nacka förblir lika grönt och lummigt som tidigare. Utom de lokala centrumen, de måste förnyas så att de blir trivsamma och trygga och bättre kan serva sin befolkning.

Kristdemokraterna, Nacka


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x