”Bygg havsbaserad vindkraft i Värmdö!”

Vindkraftspark till havs. FOTO: MOSTPHOTOS
Debatt Publicerad 07:31, 28 augusti 2022

• Två unga miljöpartister om att ta lokalt ansvar för elproduktionen

Så här i ­valtider finns det ­vissa partier som i stort sett inte har ­någon miljö- och klimat­politik.

När nu ämnet kärnkraft blivit populärt som en miljöfråga så kan de kasta ur sig lite vad som helst för att det ska låta bra och därmed kunna vinna väljare och precis det har hänt. Framför allt ­försöker man hitta fördelar med kärnkraften, fördelar som inte finns.

Partierna som har börjat lyfta ­kärnkraften bör börja jobba mot det som verkligen är ­framtiden för energin både här lokalt i Nacka/Värmdö och nationellt i Sverige och globalt i världen… nämligen för­nybar energi.

Toppmodern energi från sol, vind och vatten som har bra kapacitet och betydligt mindre miljö­påverkan än vad kärnkraften har.

Ett bra sätt är att till exempel satsa på den omtalade vindkraftsparken utanför Sandhamn. Den skulle enligt källor kunna täcka hela Stockholms läns elförsörjning och det är ju verkligen ett stort steg framåt.

Det finns totalt cirka ­4 754 vindkraftverk i Sverige, men faktum är att det bara finns 26  i Stockholms län. Stockholms län är Sveriges absolut största län och ett län som har ett stort elbehov och därför ett stort behov av förnybar energi. Men ändå finns det bara 26 vindkraftverk, detta är inte logiskt.

För att Sverige ska ­klara klimat- och miljömålen måste varje kommun och län göra sitt. Stockholm men även ­Nacka/­Värmdö har ett stort behov av säker och billig el för att kunna nå våra mål. I dag är Stockholm beroende av bland annat farlig, dålig och dyr kärnkraft, detta är inte vad Stockholm behöver.
Det vi måste ha är i stället säkra, billiga och förnybara energikällor från bland annat vindkraft.

För att snabbt ersätta kärnkraft med annan billig och förnybar el är vindkraft det som faktiskt funkar. Värmdö har då en unik roll i och med förslaget om en vindkraftspark i Sandhamn. Värmdö kan pusha på för den faktiska lösningen på Stockholms elproduktion. För den enorma elproduktionen som det ger är svårt att hitta på andra ställen i Stockholm eller faktiskt i Sverige.

Värmdö, Nacka, hela Stockholm är i stort behov av säker och förnybar el. Värmdö har unik chans att ha lösningen!
Havsbaserad ­vindkraft är lösningen på detta! Nu måste vi ta vår unika chans!

Joakim Rosengren
16 år, MP Värmdö/Grön Ungdom
Oliver Riedel
19 år, MP Nacka/Grön Ungdom


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x