”Aningslöst och enfaldigt, SD”

Khashayar Farmanbar. FOTO: SOCIALDEMOKRATERNA
Debatt Publicerad 10:31, 01 november 2021

• Socialdemokraternas Khashayar Farmanbar svarar på Sverigedemokraternas debattartikel om Fisksätra

I en insändare i NVP kallar Leonid Yurkovkiy, SD, trygghetsarbete som polisen efterfrågar för ”politiskt plåster”. Det är aningslöst och enfaldigt.

Nyligen sattes Fisksätra upp på polisens lista för utsatta områden. Enligt polisen beror det inte på den synliga brottsligheten utan underliggande strukturer och ett antal personers koppling till gängkriminalitet.

Vi är överens om att växande segregation är en orsak till gängkriminalitet. Om klyftor tillåts växa och grupper hamna utanför lägger det grunden till ett utanförskap där kriminalitet kan gro. Nacka har under flera år sett nedskärningar inom förebyggande arbete, socialtjänst och sämre tillgång till lokaler för föreningslivet. De allra flesta Fisksätrabor är hederliga, trygga och stolta.

Området har sett hur biblioteken privatiserats, kommunala skolan lagts ner, bostadsbolaget sålts ut och fritidsgårdarna lagts ut på entreprenad. Allt behöver inte vara kommunalt men när kommunen avvecklar sina verktyg blir det svårare att åtgärda ökad segregation. Sverigedemokraterna hejar istället på privatiseringar och nedskärningar.

Vi ser gärna hårdare tag mot brotten, men man kan inte straffskärpa bort segregation samtidigt som man förstärker den med marknadsstyrning av skolan, segregerande bostadspolitik och nedskärningar. 

Vi ska driva bostadspolitik som motverkar segregation, inte fördjupar den. Vi ska inte ha skolor där nästan inga barn pratar svenska i hemmet. Vi ska ställa tydliga krav att vuxna går till jobbet och tar sitt föräldraansvar. 

Unga på glid ska fångas upp tidigare — av hela samhället. Gängen ska svältas ut genom att narkotikahandeln pressas tillbaka och inte en skattekrona ska gå till kriminalitet. Det är vår politik. Sverigedemokraterna prioriterar skattesänkningar.

Erfarenhet och forskning visar att fler socialsekreterare på stan, fritidsgårdar och andra ”politiska plåster” skapar trygghet. Det handlar om att finnas där istället för att låta barn och ungdomar lockas eller hotas in i kriminalitet. 

Även poliser behövs. Sverige har för få poliser. Det pågår historiskt stor satsning för att växa Polismyndigheten och polisutbildningen som skars ned med 90 procent (!) av tidigare moderatledda regering har byggts upp igen. 

Det tar tid, men det räcker ju ändå inte med att bara låsa in människor. Vi måste bryta rekryteringen så att inga nya fastnar i brottets bana. Det gör samhället tillsammans med just socialtjänst, polarna, fältassistenter, bra skolor, arbete, ansvar och tydliga krav, inte genom ökad segregation. 

Khashayar Farmanbar, S
Oppositionsråd


 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x