Kultur & Nöje Publicerad 08:06, 26 juni 2022

• Peter Linde: ”Lusten till livet som driver mig”

Han skapade den uppmärksammade Zlatanstatyn. 
Nu ställer Saltsjöbadenbon Peter Linde ut sin konst på Kajsa och Olle Nymans ateljéer och konstnärshem i Duvnäs.
– Jag hoppas att den som besöker utställningen ska se att det är lusten till livet som driver mig, säger han.

Skulptören Peter Linde från Saltsjöbaden ställer ut ett urval av sina verk hos Kajsa och Olle Nyman i Saltsjö-Duvnäs i sommar.

– Det är en del verk och skisser som kommer visas. Vill man veta mer får man besöka utställningen, säger Peter Linde. 

Han utbildade sig vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och har under sin drygt 50-åriga karriär som konstnär främst gjort sig känd för sina porträtt. 

Förutom bronsstatyn av Zlatan har Linde bland annat porträtterat svenska storheter som Hjalmar Söderberg, Karin Boye, Alice Babs och boxaren Ingemar Johansson. 

Även i Nacka har Peter Lindes konst gjort avtryck. Den flygande kvinnogestalten i Nacka strand är en av hans skapelser och i många av hans verk är det just fart och rörelse som är i fokus och som blivit lite av hans signum. 

Därför är det ingen tillfällighet att han fått uppdraget att skapa skulpturer av två av svensk idrotts största namn genom tiderna i Ingemar ”Ingo” Johansson och Zlatan Ibrahimovic. Förstudier till dessa båda verk finns representerade på utställningen. 

– Bland annat kommer två skisser av Zlatanstatyn att visas. Det är den som gjordes för cykelsparken och den som blev staty, ”en fri människa”. Men Malmöborna verkade inte förstå innebörden av ”en fri människa”, säger Peter Linde.

Han syftar på att statyn vandaliserades sönder av Malmöbor efter att Zlatan Ibrahimovic blivit delägare i Hammarby fotboll, något som sågs som ett svek mot Malmö FF, där Zlatan tidigare spelat. 

– Det har varit några jobbiga år. Efter att jag arbetat med statyn under en längre tid så förstördes den nästan direkt. Jag trodde inte att man skulle vara så jävla korkade att man sågade sönder den, säger Peter Linde. 

Den nu 76-årige konstnären hoppas att statyn kan sättas ihop och sättas upp igen, men han tror inte att det kommer att stå på samma plats. 

– Jag har förstått att den stod där Malmö spelade sina matcher, så jag tvivlar på att de vågar det. Jag vet inte var den hamnar, men tror och hoppas att den går att laga.

Peter Linde har svårt att relatera till det hat som driver människor att förstöra. 

– Jag tycker om kärleken till livet i stället och försöker medvetet motverka alla tendenser till hat. Vill man förstöra kommer det att märkas invärtes, men om man gör kärleksfulla handlingar får man samma sak tillbaka. Jag har svårt att förstå att folk inte fattar det.

Hur hittar du efter så många år som konstnär inspiration till att fortsätta skapa? 

– Livet självt är min drivkraft. När du tittar dig omkring och ser en människa, rörelse, muskelspel, hårt och mjukt, finns inspirationen där. Alla saker som har med mänskligt liv att göra inspirerar mig. Jag behöver bara titta mig omkring för att få inspiration. Om man lyfter blicken och inte stirrar på datorn eller mobilen finns inspirationen överallt. Det pågår hela tiden, säger Peter Linde. 

– Jag hoppas att den som besöker utställningen ska se att det är lusten till livet som driver mig, fortsätter han. 

På utställningen delar Peter Linde plats med textilkonstnären Matilda Dominique. 

På Kajsa och Olle Nymans ateljéer och konstnärshems sajt beskriver Dominique sitt arbete så här: 

”I min konstnärliga praktik är jag på samma gång en ingenjör som skapar mjuka byggnader, en forskare som gör materialexperiment och en vävare som oändligt upprepar samma mönster. Mina handvävda skulpturala objekt relaterar ofta till textilier som finns i ett hem; till saker som används för att rengöra, torka, värma, skärma av och skydda.” 

Utställningen pågår fram till den 31 juli. 


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x