Kultur & Nöje Publicerad 13:59, 26 november 2022

• 17-åriga Frida Axelsson tog hem förstapris i bibliotekens novelltävling

Med sin novell ”Jag börjar med skakande händer” vill 17-åriga Frida Axelsson få fler att våga försöka förändra samhället. Nu har texten, om en ung person som ansluter till en klimataktion, vunnit förstapriset i Forumbibliotekens novelltävling.
– Jag tycker om att skriva om sånt som känns viktigt på flera plan, säger hon.

Frida Axelsson bor i Umeå, där hon går på gymnasiet. Mycket av hennes lediga tid går åt till att skriva — dikter, låttexter och romanutkast — och det händer att hon skickar in texter till olika skrivartävlingar. Hon råkade se att Forumbiblioteken i Nacka efterlyste bidrag till sin novelltävling på tema demokrati, och tänkte direkt att hon skulle vara med.
– Det är ett väldigt bra tema, som jag kände kunde passa mig. Jag tänker mycket på de stora sammanhangen och hur samhället fungerar, och tycker om att skriva om sånt som känns viktigt på flera plan, säger Frida Axelsson.

I novellen beskrivs hur en ung person brottas med sina känslor och tankar kring klimatförändringarna och sina egna privilegier, och texten slutar med att personen ansluter sig till några klimataktivister som har satt sig på vägbanan för att hindra trafiken.

Frida Axelsson har själv deltagit i liknande aktioner, genom sitt engagemang i Extinction Rebellion, ett nätverk som lyfter klimatfrågan genom civil olydnad.
– Det har rapporterats mycket under lång tid om klimatfrågan. Det har hållits manifestationer och lagliga demonstrationer, men det har inte räckt. Sverige är inte nära att nå klimatmålen. Civil olydnad har fungerat tidigare, till exempel vid införandet av kvinnlig rösträtt. När politikerna misslyckas med sina löften är det här ett sätt att försöka skapa förändring, säger Frida Axelsson.

Genom sin text hoppas hon förmedla hopp.
– Det händer så mycket hemskt i världen. Jag ville skriva något som får folk att känna att de vill och kan göra något. Det ger mig hopp att möta andra som på olika sätt agerar.

Läs vinnarnovellen här.

”Välskriven och engagerande”

• Forumbibliotekens novelltävling arrangerades för andra året i rad. Den här gången var temat demokrati.

• Så här lyder juryns motivering till Frida Axelssons vinst: ”’Jag börjar med skakande händer’ är en välskriven och engagerande novell som vi i juryn, fyra bibliotekarier på Forumbiblioteken i Nacka, gärna hade velat läsa en fortsättning på! Novellen handlar om en ung människa som hamnar i en demonstration för klimatet och har ett mycket viktigt budskap: att var och en av oss har ett ansvar för att förändra samhället och världen till det bättre. Starkast demokratitema!”

• Tvåa i tävlingen kom Lottie Ålhed med novellen ”De verkliga samhällsbärarna” och trea kom Philip Stenström med novellen ”Det fina i kråksången”.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x