FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
22 juli 2018

Helena Berens som Madam Flod i Djurö konst och kulturs uppsättning av ”Hemsöborna”.

Väntar sig rusning
till skärgårdsklassiker

Kultur & Nöje 08:41 | 29 juni 2018

Förra sommaren tog de sig an ”Ett drömspel”. Nu är det ett annat Strindbergverk som spelas i Byskolan i Stavsnäs. I juli presenterar Djurö Konst och Kultur ”Hemsöborna”.

Spelas vid tio tillfällen

Hemsöborna spelas i Byskolan i Stavsnäs följande dagar:
3 juli, kl 19.00
4 juli, kl 19.00
5 juli, kl 19.00
7 juli, kl 16.00
8 juli, kl 16.00
10 juli, kl 19.00
11 juli, kl 19.00
12 juli, kl 19.00
14 juli, kl 16.00
15 juli, kl 16.00

Biljetter säljs på nortic.se samt innan föreställningen.

En burlesk komedi som utspelar sig i skärgården för 100 år sedan. Så beskriver Djurö Konst och Kultur sin version av ”Hemsöborna”.

Föreställningen har redan haft premiär, och spelats över två helger i maj. I juli spelas den vid tio tillfällen, och Claes Fellbom, som ansvarar för regin, hoppas på fullsatt i Byskolan.

– Pjäsen mottogs oerhört väl i maj, det var väldigt roligt. Nu väntar vi oss rusning i juli, säger han.

Vad kan de som kommer och ser er version av ”Hemsöborna” vänta sig?
– Vänta dig mycket humor, och en visuell upplevelse. ”Hemsöborna” är ju i original en dramatisering, och inte skriven som pjäs. Den flyttar sig hela tiden, från åkerängar till skärgårdsbryggor. Vi spelar därför från två scener och ”klipper” emellan. Det är ett rätt fräckt tilltag — man får i sig mycket berättelse på kort tid, säger Claes Fellbom.

Det är andra gången som Claes Fellbom dramatiserar ”Hemsöborna”. Den första, för drygt tio år sedan, var för Folkoperan med musik av Georg Riedel.

– Det som är roligt med mig som jobbat länge i branschen, och är van vid mycket resurser, är att komma till lokal nivå och jobba med folk som kanske ett helt liv önskat att stå på scen. Man tänker kanske ett det konstnärligt sett blir lite lamt men så är det verkligen inte — det är alldeles fantastiskt.