Kultur & Nöje Publicerad 15:05, 07 oktober 2020

• ”Vi vill visa på hur många som har sina rötter i Nacka”

De är många, konstnärerna som påverkats av eller påverkat Nacka. Nu riktar Nacka konsthall ljuset på just de konstnärerna, och vill visa upp kommunens konstskatt — både från kommunens konstsamling och bland den offentliga konsten.

I utställningen ”Plats för konst”, som öppnar i Nacka konsthall på lördag, är hemkommunen i fokus. 
Utställningen vill ”bjuda på en resa genom Nacka med fokus på konsten omkring oss” och består av en blandning av konstverk från kommunens konstsamling och från Nackas offentliga konst.

31 konstnärer lyfts fram. Torsten Renqvist, Hanna Stahle, Anja Notini, Anna Rutz, Lisa Larson, Eva Eriksson och Ilon Wikland är några av dem. 
Konstnärerna har valts ut för att visa på den bredd som finns bland konstnärer som har rötter i, har påverkat eller påverkats av, Nacka. 
– Vi har blandat både konstnärer som varit verksamma för länge sedan och som är verksamma i dag. Det är en blandning av kända, etablerade konstnärer, och de som inte riktigt stuckit ut ur bruset. Vi vill visa på hur många som har sina rötter i Nacka — så man förstår vilken konstnärskommun som Nacka alltid har varit, säger Nanna Leth, intendent på Nacka konsthall. 

”Passar den här tiden”
Verken från kommunens konstsamling, som normalt hänger på bland annat skolor, äldreboenden och vårdinrättningar, visas i Nacka konsthall. 

Men besökarna uppmanas också att ge sig ut och titta på den offentliga konsten. Då kan man ta guidematerial som brukar användas vid kommunens konstvandringar.
– Vi ville göra en utställning som passar till den här tiden som vi lever i just nu. En utställning som inte bara finns i en lokal som kanske inte alla vågar besöka, säger Nanna Leth. 
Vilka tycker du ska se utställningen? 
– De som är intresserade av Nackakonst. Men också alla som vill bli inspirerade av vad andra människor gör och vad man kan göra. Jag har svårt att se vem som inte skulle tycka det var roligt att se utställningen.

Visas till den 15 november

Utställningen i Nacka konsthall visas mellan den 10 oktober och 15 november. 

Några av verken som ingår i utställningen:
• Madicken av Ilon Wikland, bild ur Den vilda bebiresan av Eva Eriksson
• Advent av Lisa Larson
• Keramik av Anja Notini
• Flash of Genius av Bigert och Bergström (offentlig konst i Dieselverkstaden)
• Horisontdykaren av Torsten Renqvist (offentlig konst vid Velamsunds bad)
• Ängel över Nacka sten av Peter Linde (offentlig konst i Nacka strand)
• Saltsjöbadsodjuret av Lisa Larson (offentlig konst, vid Vår gård)


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x