”Talang i världsklass” får 100 000 kronor

Kultur & Nöje Publicerad 10:09, 04 juni 2020

• 28-åriga Minna Floss ska färdigställa animerad kortfilm

Ett barn utforskar ett ödehus. Det är temat i animatören Minna Floss kortfilm. Tack vare kommunens arbetsstipendium på 100 000 kronor kan den nu bli verklighet.

Varje år delar Värmdö kommun ut ett arbetsstipendium på 100 000 kronor för konstnärlig verksamhet. Årets stipendiat, 28-åriga Ingaröbon och animatören Minna Floss, får en hyllande motivering från kultur- och fritidsnämnden:

”Genom teckning och animation utforskar Minna Floss existentiella berättelser om att gå vilse och därigenom hitta sig själv. Hennes känsliga och precisa bildspråk visar prov på stor förmåga till visuellt och associativt berättande. Minna Floss är en ung talang i världsklass.”

NVP ringer upp henne dagen efter att hon fått beskedet.

– Det är helt fantastiskt! Jag blev så glad när jag fick samtalet igår. Det här betyder att jag kan jobba med det jag verkligen vill göra, nämligen att ostört hålla på med min kortfilm, säger hon.

Målet är att kortfilmen, som handlar om ett barn som utforskar ett ödehus, ska visas på kortfilmsfestivaler och småbiografer när den blir klar.

– Jag tänkte även lägga ut den på nätet, så att alla kan se den.

Vid sidan om kortfilmsskapandet är Minna Floss lärare i animation vid Beckmans kvällsskola.

– Och så gör jag en del småjobb, främst inom animation. Men med det här arbetsstipendiet kan jag ha fullt fokus på att utforska filmmediet.

Fler stipendiater

• Anna Elisa Lindqvist får kulturstipendiet på 20 000 kronor, för att arrangera en serie kammarmusikkonserter på Ingarö.

• Victor Hermundstad får ungdomskulturstipendiet på 20 000 kronor för att kunna vidareutbilda sig inom dans.

• Felicia Jennesäter får barn- och ungdomsledarstipendiet på 20 000 kronor för sin förmåga att vara en tillgänglig förebild för flickor i Värmdö IF.