Kultur & Nöje Publicerad 14:55, 16 oktober 2022

• Ältakonstnären Anita Franzén ställer ut för 18:e gången • Arrangören: ”Vill ha en bred blandning på det som ställs ut”

Den här helgen och nästa ställer 80 konstnärer ut på Stockholms konstsalong i Järla sjö — ett arrangemang som brukar locka flera tusen besökare.
En av konstnärerna är Anita Franzén från Älta, som är med för artonde gången.
– De andra konstnärerna har blivit som mina kollegor, säger hon.

Det är ett stort arrangemang som äger rum under en lång rad dagar: Stockholms konstsalong i den gamla ångturbinhallen i Järla sjö. Salongen har arrangerats omkring 25 gånger sedan 2000, och i år deltar 80 konstnärer från hela landet.

För Ältabon Anita Franzén är det en självklarhet att vara med och visa sin glaskonst, sina glassmycken och sina målningar.

Ofta går verken i blått, och inspirationen kommer från olika ljusfenomen i naturen, som mjukt soldis och blått skymningsljus, berättar Anita Franzén, som blivit en riktig veteran på Stockholms konstsalong.

– Det här blir artonde gången för mig. Jag tycker att det är trevligt och bra att vara med. Man träffar många andra konstnärer. Vi är ett litet gäng som ses varje år, de har blivit lite som mina kollegor, som man kan få nya idéer av, säger hon och tillägger:

– Man träffar köpare också, både konstföreningar och privatpersoner. Det är också trevligt.

Just att skapa direktkontakt mellan konstnär och köpare är ett av målen med Stockholms konstsalong, berättar Joakim Alexandrie. Han är son till grundaren, konstnären Lennart Alexandrie, och driver vidare arrangemanget tillsammans med sin fru och sina barn.

Ofta vänder de sig om när de ska gå ut och säger till oss att det var den finaste konstutställning de sett.

– Pappas idé var att hjälpa konstnärer att synas i större sammanhang, till ett hyfsat lågt pris. Och vi har fortsatt så. Ungefär hälften av konstnärerna som juryn väljer ut har inte varit med tidigare. Även några unga konstnärer, mellan 16 och 20 år, brukar få vara med. Vi vill ha en bred blandning på det som ställs ut, säger Joakim Alexandrie.

Efter att ha hållit till i bland annat Hagaparken och på Skeppsholmen är den fasta platsen för salongen sedan 2016 Lavalhallen.

– Det är en jättefin lokal med mycket ljus i ett jättefint område, konstaterar Joakim Alexandrie, som berättar att det brukar komma mellan 2 000 och 3 000 besökare.

– Vi är väldigt populära bland besökarna. Ofta vänder de sig om när de ska gå ut och säger till oss att det var den finaste konstutställning de sett. Det värmer jättemycket.

Salong med stipendieutdelning

• Stockholms konstsalong startades av konstnären ­Lennart Alexandrie år 2000. Nu driver hans släktingar den vidare.

• Årets salong pågår 22–30 oktober i Lavalhallen i Järla sjö. Öppet klockan 12–18, sista dagen 12–16. Adressen är Gustaf de Lavals togs 8.

• 8o konstnärer från hela landet deltar. Sista dagen delas stipendier ut till de medverkande, bland annat i kategorierna Publikens val och Årets nykomling.

Hanna Bäckman


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x