Ting med utmanande utstrålning

Keramikern Signe Persson-Melin ställer ut i Gustavsbergs konsthall. På bilden till vänster: Ett fågelbad.
FOTO: Åke Hedström
Kultur & Nöje Uppdaterad 08:01 26 juni 2019

Keramikern Signe Persson-Melin fyller Gustavsbergs konsthall med ytor och former i sommar. Hon fick sitt genombrott redan 1955 och har alltid velat skapa hållbar estetik.

Yta, material och form. Det är teman i Gustavsbergs konsthalls sommarutställning med verk av Signe Persson-Melin.

Och gemensamt för allt hon gjorde var att föremål måste ha utstrålning.

– Utställningens titel — ”Tingen måste ha utstrålning” — är ett citat från henne själv och utställningen visar hur konsekvent hennes hållning kring det var, i bruksföremål, som är det som visas, säger konsthallens tillförordnade chef Evelina Hedin.

– Det är också roligt att visa henne här eftersom hon var med och startade G-studion och hade en egen ateljé i Gustavsberg, även om hon aldrig arbetade för Porslins-fabriken.

Utställningen visar hur Signe Persson-Melin gav liv åt ytor genom reliefmönster och stämpling, och hur hon arbetade med olika material, som lera, tenn — och aluminium.

– Signe Persson-Melin är fortfarande aktiv och just nu formger hon föremål som tillverkas i sandgjuten aluminium. De aluminiumobjekten är de senaste av hennes verk som vi visar, bland annat en ljusstake, säger Evelina Hedin.

Ett annat perspektiv är hennes formspråk, som ska göra att ett föremål ska tåla att betraktas länge, ”en utstrålning som ständigt utmanar ögat, en form vi aldrig känner oss färdiga med”, som utställningen säger. Det är det som menas med -”estetisk hållbarhet”.

– Hon har jobbat väldigt mycket med estetisk hållbarhet och har varit konsekvent med att både föremålens funktion och estetik ska vara hållbar och att man inte ska tröttna på dem. Det ska finnas något som fångar uppmärksamhet i ytor och i material, säger Evelina Hedin.

– Som konsthall är det också roligt att visa Signe-
Persson-Melin för att konsthallen i de senaste utställningarna fokuserat på ganska oetablerade och upcoming konstnärer. Nu blir det en fin balans att visa någon som betytt mycket för många generationer av formgivare. 

”Tingen måste ha utstrålning!” visas till den 15 september.

  • Lennart Spetz