Tidsresa för unga läsare

Kultur & Nöje Uppdaterad 12:18 09 april 2019

Karin Herlitz, Orminge, har alltid sett till att hennes elever i Värmdö läst böcker. Nu har hon skrivit en egen ungdomsroman — med tidsresor, mord och klimatförändringar. Och utan att fokusera på ungas problem.

– I högstadiet ska man läsa ungdomslitteratur, men den behandlar lite för ofta sådant som är jobbigt under tonåren, som anorexi, mobbning, självmordstankar och ångest. Sådant är viktigt, men när jag skrev ”Ett fönster i tiden” ville jag fokusera på äventyret, säger Karin Herlitz, lärare i svenska och engelska på Kvarnbergsskolan.

Äventyret i ”Ett fönster i tiden” innebär att huvudpersonen Linnea får ett meddelande på appen Snapchat. Men meddelandet är skickat från år 2044 och Linnea behövs i en plan att förhindra ett tredje världskrig. 
Även om fokus ligger på äventyrligheter finns ungdomarnas vardag närvarande. Linnea har ryckts upp när hon och hennes pappa flyttat från det Nacka där de bott. Den andra huvudpersonen, Becka, har problem med båda sina föräldrar. 

Också samhällsfrågor har en stor plats i ”Ett fönster i tiden”, vilket Linnea och Becka märker när de reser till år 2044.
– På den tiden har klimatförändringarna gjort länder i södra Europa obeboeliga, isar har smält och det finns problem med överbefolkning och kärnvapenhot. Sverige har blivit viktigt, eftersom vi har räddat Östersjön, som blivit en viktig vattenreservoar i Europa. Men den är samtidigt skriven med ett fokus på den optimism som många unga känner inför att problem går att lösa. Det här är ingen domedagsberättelse, säger Karin Herlitz.

Vill inte skriva för enkelt
Historien, som även handlar om hur ungdomarna måste förhindra ett mord på en politiker, tänkte hon ut i somras. Nu har den redan köpts in av bibliotek och skolor.
Just nu läses ”Ett fönster i tiden” för första gången av en klass i årskurs åtta på hennes egen skola. Att sci-fi tilltalar killar har hon haft i bakhuvudet när hon som lärare tänkt på vilka hon kan få att läsa mer. 

Men samtidigt är två av huvudpersonerna tjejer. 
– Många unga läser mycket, men det finns också många som aldrig läst en hel bok. Så jag hoppas att jag kan få några fler att läsa. 

Som svensklärare har hon länge arbetat med att väcka lusten till läsning hos elever. Hon har också en egen metod för hur man använder litteratur i undervisningen, som hon skrivit undervisningsmaterial om och som hon ofta föreläser om. 
Har du tagit hänsyn till den kunskapen när du skrivit din bok för barn i yngre tonåren?
– Många ungdomsböcker har ett väldigt enkelt språk, men då tycker jag att man underskattar ungdomars läsning. Jag skriver inte jättesvårt, men har valt att inte skriva enkelt. Och när jag ska skriva dialoger vet jag ju hur mina egna elever pratar.