Kultur & Nöje Publicerad 12:39, 05 december 2022

• Finntorpssonen som var 60-talets första och största popstjärna

Svenne Hedlund, sångaren i Hep Stars och i duon Svenne & Lotta har gått bort. Sångaren, som växte upp på Setterwalls väg i Finntorp, avled i Värnamo 77 år gammal i helgen.

Det var länge sedan den Svenne Hedlund bodde i Nacka, men han kom ofta tillbaka till sin hembygd. Svenne Hedlund föddes visserligen i Solna men han växte upp i Finntorp på 50- och 60-talen, han gick i Eklidens skola och han sjöng i ungdomskören i kyrkan.

Många minns honom också som den trevlige konduktören på de gul-svarta Björknäsbussarna i början på 60-talet, där han stod längst bak på bussarna mellan Borgmästargatan på Söder och olika destinationer i Nacka och Värmdö och tog betalt.

När han väl fick chansen som sångare i Hep Stars 1964 blev han snabbt en av de första popstjärnorna i Sverige, med sitt långa mörka hår och goda sångröst. Hep Stars, med bland annat Benny Andersson i bandet, hade flera stora hits och var stora i folkparkerna på 60-talet. Enligt ”de som var med” var Svenne Hedlund från Finntorp Sveriges störste popidol under några år på 60-talet.

Efter att amerikanska sångaren Charlotte ”Lotta” Walker kom in i bandet hoppade Svenne och Lotta av. De gifte sig och skapade en egen duo, ”Svenne & Lotta” som gav ut skivor och turnerade i ett par decennier.

Paret, som skilde sig 2014, bodde i Småland, i Sävsjö och Värnamo. Men Svenne Hedlund kom gärna tillbaka till Nacka, han var bland annat med när Skurubron fyllde 100 år 2015.

Från den 12 till 16 december var det planerat att Svenne skulle ha spelat på Intiman i Stockholm, som ett avslut på sin höstturné.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x