Kultur & Nöje Publicerad 12:06, 18 januari 2023

• 150 verk från norsk konstsamling • Tove Jansson, Gösta Adrian-Nilsson och Isac Grünewald bland konstnärerna

44 nordiska konstnärer finns representerade i Värmdökonsthallen Artipelags nästa stora utställning, ”På armlängds avstånd”, bestående av cirka 150 verk från norska AKO Kunststiftelses samling. Stiftelsen grundades 2013 av den norske kapitalförvaltaren och konstsamlaren Nicolai Tangen, och ägnar sig åt att samla och köpa modernistisk konst från 1900-talet och att göra den tillgänglig för allmänheten. I dag omfattar samlingen mer än 5 000 verk.

Bland de medverkande konstnärerna på Artipelag finns välkända namn som Tove Jansson, Gösta Adrian-Nilsson (GAN), Isac Grünewald, Sigrid Hjertén, Sven X:et Eriksson och Ola Billgren.

– Vår tanke med urvalet vi gjort är att visa på den gemensamma mentalitet som finns bland de nordiska konstnärerna, även om länderna estetiskt sett skiljer sig åt, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag, i ett pressmeddelande.

– Vi vill även visa hur de verkat, påverkats och umgåtts ute i de europeiska metropolerna, och inte i sina hemländer. Det stora omfånget på Tangens samling gör att vi kunnat finna verk som belyser dessa aspekter, och jag är mycket tacksam att vi fått den möjligheten, fortsätter han.

Utställningen pågår den 11 mars till 1 oktober.

Hanna Bäckman
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x