Kultur & Nöje Publicerad 13:41, 15 januari 2020

• Finsk undergroundmusik på bibliotek • Del i satsning för att lyfta fram minoritetsspråk

På lördag kan du få uppleva det bästa från finsk undergroundmusik på Dieselverkstaden. Detta är en del av deras satsning att lyfta fram minoritetsspråk.
– Många är fjärran från finsk kultur och jag vill överbrygga detta, säger Magnus Svensson som valt ut artisterna.

Musikeventet Finnish Underground Winter Tour är en del av Dieselverkstadens biblioteks satsning att lyfta fram minoritetsspråk.
– Denna spelning är en del av att synliggöra de här språken och att ge fler upplevelser och uttryck, än bara i form av böcker, säger Lennart Sandgren från Dieselverkstadens bibliotek.

Finska, upplever Lennart Sandgren, är ett  levande minoritesspråk i kommunen. Det finns grupper som efterfrågar finska böcker och tidningar, berättar han. Detta tror han beror på arbetskraftsinvandringen på 60-talet till Nacka.

Började lyssna av en slump

Att musik kan förstärka ett främmande språk och visa upp det på ett helt annat sätt, är något som Dieselverkstadens biblioteks artistförmedlare Magnus Svensson själv erfarit. För ett par år sedan började han av en slump att lyssna på finsk pop på Spotify och blev fast.

– Jag tyckte det var så himla bra och coolt. Det är roligare, bångstyrigare och mer egensinnigt än mycket inom svensk musik i dag, säger han.

Intresset har gjort att han åkt till Finland flera gånger för att besöka olika konserter och byggt upp ett stort nätverk bland olika musiker. Snart ska han även börja lära sig finska. 

Handplockat från nätverk

Det är från sitt finska nätverk som han har handplockat Finlands just nu främsta undergroundmusiker. Allt för att Nackaborna ska få ta del av den finska musikkulturen som han fått upp ögonen för. 

– Jag ville göra en helhetsgrej och hade möjlighet att ta över flera på samma gång, säger Magnus Svensson. 

En av artisterna är Kalevi Suopursu, som ska uppträda med sin egenartade karaokeshow med egna texter, musik och filmer. Allt uppbackat med en kör.

– Jag inte tänka mig ett bättre sätt att närma mig ett språk än med karaoke, säger Magnus Svensson.

På scenen står även Joku Iiris, som är en ung, kaxig singer/songwriter och syskonduon Tiiu Helinä, som spelar electronica med fina melodier som har finska folktoner i sig.

– Dieselverkstadens bibliotek är en fin, öppen plats, mitt i smeten av deras verksamhet. Det kommer bli roligt mitt i helgstöket, säger Magnus Svensson.

Finnish Underground Winter Tour

Konserten äger rum lördagen den 18 januari klockan 14 till 17 på Dieselverkstadens bibliotek. Fri entré.