FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
24 juni 2018

Maria Miesenberger är en av de konstnärer som nu visas i skogen och på fält runt Artipelag. Det är nästa steg i grundaren Björn Jakobsons vision av konsthallen.

Skulptur för olika natur

Kultur & Nöje 14:22 | 13 juni 2018

Platser där naturen är en levande, andlig kraft är temat när konsthallen Artipelag lämnar utställningssalarna och fyller skogsgläntor och klipphällar på Hålludden med skulpturer — magiska stenar, en labyrint och tankfulla figurer.

Artipelag har alltid varit omgivet av, och velat vara en del av, naturen omkring. Nu fyller man skogen med verk av tolv svenska och internationella konstnärer. En del av verken kan bli en del av ett permanent ”museum utanför museet”.

– Konstnärerna har valt platser i skogen som samspelar med deras verk och några verk är speciellt gjorda för sin plats. De berättar om olika syn på vad natur är och hur man upplever den. Det kan vara mystiskt eller visa på den andliga roll naturen spelat i vår nordiska, romantiska konst­tradition, säger konsthallschefen Bo Nilsson.

Utställningen kallas
Omvägar och visas längs de många stigar som löper över Hålludden.
Att uppleva alla verken kräver någon dryg timmes promenad. De går att se dygnet runt, men en karta rekommenderas för att hitta rätt. Den köps i konsthallen och fungerar som biljett.

Gratis är däremot den app som berättar om verken när man går runt. I några fall har konstnärerna skapat ljudverk som man kan lyssna på vid verken, som Ulrika Sparre.
Hennes verk är små ordinära stenar, men med inristade tecken som traditionellt använts för att markera platser där man ska kunna komma i kontakt med andra dimensioner.

– Någon har gjort en labyrint på taket till Artiplag. Det visar att det finns en laddning på platsen och är utgångspunkten i mina verk.

Ett verk är tecknet för en portal för utomjordingar.
– Till det jag gjort ett verk med ljud från rymden. Vid andra verk hör man ljud med frekvenser som har registrerarats i marken.

Syskon elva meter upp
Om Ulrika Sparres stenverk är ganska oansenliga är andra desto mer uppenbara.
Figurer av Maria Miesenberger har ända sedan Artipelag öppnade kunnat ses vid konsthallen. Nu visas tre till, klättrandes högst uppe på ett elva meter högt verk.

– De blir som syskon till de som redan finns här, säger hon.
– De syns mot himlen och upplevs olika beroende på väder och hur molnen rör sig.

 

 

Den spanske konstnären Jaume Plensa visar också ett verk i den större skalan. Tvärs över viken från Artipelags brygga sitter en flera meter hög metallskulptur i en tankfull pose. Den består av sammansvetsade bokstäver och tecken från olika språk. De ska representera en schematisk teckning av hjärnan och det halvgenomskinliga verket smälter samman med klipphällarna, träden och vattnet.

Konstnären Klara Kristalova har fyllt en skogsbacke med huvuden och karaktärer som kommer upp ur marken. Samtidigt som besökarna betraktar dem som på en scen kan man få känslan av att det är de som iakttar.

Verk kan bli permanenta
Omvägar har ett slutdatum, i november, men den ska egentligen pågå många år.
– Vi har avvaktat med att ställa ut konst i naturen, eftersom det innebär mer slitage. Men nu hittar vi ett sätt  att göra det, säger Bo Nilsson.

Andra konstnärer som ställs ut är Joel Fischer, Charlotte Gyllenhammar, Per Kirkeby, Lars Nilsson, Tal R och Eva Schlegel. Verk kommer att bytas ut vartefter men en del kan komma att köpas in och bli permanenta.