FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

Rikard Ulvshammar och Claes Månsson spelar alla roller i skräckteaterföreställningen "Kvinnan i svart".

Byter Grotesco mot skräckteater

Kultur & Nöje 15:05 | 31 januari 2019

Kalla kårar, mystik och teaterlek. Det är vad Linda Hedberg, Nacka, ger publiken när hon sätter upp skräckteaterföreställningen ”Kvinnan i svart” på Scalateaten. Rikard Ulvshammar, Värmdö, spelar en av rollerna.

Spelas under februari

”Kvinnan i svart” spelas på Scalateatern i Stockholm. Den har premiär i dag, torsdag den 31 januari, och är planerad att spelas till och med den 2 mars.

Romanen ”The woman in black” skrevs redan på 80-talet av Susan Hill och som teaterpjäs har den spelats i West End i 30 år – näst längst tid av alla uppsättningar, och den har setts av sju miljoner människor.

Ändå har det dröjt till nu innan den kommer till Stockholm.
– Varför är en bra fråga, för Sverige och Norden är så fullt av myter och tomtar och troll och mystiska dimmor och myrar. Ändå har den här typen av berättarkonst inte funnits i Sverige. Det är inte så svårt att översätta mystiken på de engelska hedarna till vår egen miljö och det mörker vi har, säger Linda Hedberg.

Det vimlar av klassiska skräckelement i ”Kvinnan i svart”. En äldre kvinna avlider och juristen Arvid skickas för att närvara vid begravningen och för ta hand om dödsboet. Kvinnan levde i en ödsligt belägen by i Västerbotten, i ett ännu ödsligare beläget hus, som bara kan nås via frusna vägar över en myr, där Arvid ska arbeta.

Så snart han anländer till byn dyker en mystisk kvinna, klädd i svart, upp gång på gång och försvinner utan ett spår.
– När pjäsen skrevs var den en lågbudgetuppsättning så den görs av bara två skådespelare, säger Linda Hedberg.
Hur skapar man den bästa skräckinjagande stämningen?
– Det som är svårt är tajmingen mellan teknik, ljud, ljus och skådespelare. Både i komik och skräck måste man ha en grym tajming för att få in poängen.

Linda Hedberg har mest själv stått på scen, men också varit konstnärlig ledare på Stadsteatern när den startade en gymnasieskola i Skärholmen.
– Vi använder tekniken på ett lite mer slipat sätt än i den engelska uppsättningen, där jag tyckte att tekniken var lite mossig. Vi har hottat upp den och jag hoppas att den är läskigare här, säger Linda Hedberg.

Teaterlek med enkla medel
Allt iscensätts med väldigt enkla medel. Några stolar och en koffert kan bli ett kontor, en häst med vagn, en kyrka eller en hotellreception.
– Det blir en teaterlek och både som skådespelare och publik är det roligt. Allt är illusion och en överenskommelse med publiken, säger Rikard Ulvshammar, bland annat medlem i Grotesco, som spelar två karaktärer.

Claes Månsson spelar sju.
– Arvid har den här traumatiska upplevelsen bakom sig och han vill berätta sin historia. En skådespelare ska hjälpa honom och säger att det bästa sättet är att spela upp den, och då spelar jag Claes karaktär som ung när han upplever det här traumat. Det blir en pjäs i pjäsen. Claes Månsson spelar de personer han mötte när han genomlevde det här traumat, säger Rikard Ulvshammar.
Hur är det att spela skräck jämfört med humor?
– Det är inte så annorlunda. Jag har liknande angreppssätt på komiska roller, det gäller att gestalta det på riktigt. Jag haft en längtan att spela mer dramatisk teater. När Grotesco var här på Scala inledde vi med en Ibsen-parodi, och då kände jag att jag egentligen ville att den pjäsen skulle fortsätta. ”Damen i svart” har också roliga delar, men sen blir det mer och mer läskigt ju längre in i pjäsen vi kommer.