Kultur & Nöje Publicerad 07:52, 08 maj 2020

• Uppsägningar på Artipelag och oviss nyöppning av Porslinsmuseet

Coronakrisen skakar om det lokala kulturlivet. På Älta kulturknut är nästan allt inställt, Dieselverkstaden har skalat ner — och ingen vet när Porslinsmuseet kan nyöppna. Artipelag har sagt upp personal, och satsar nu på utomhusvisningar och hämtmat.

Siktet var inställt på att åter öppna Gustavsbergs porslinsmuseum i Nationalmuseums regi på nationaldagen, efter ett par års renovering. Men coronakrisen har ställt allt på ända. Just nu vet ingen när museet med den inplanerade Lisa Larson-utställningen kan slå upp portarna.
– Det är väldigt frustrerande. Men de som jobbar praktiskt med museet håller god min. Vi har ju vetat om läget i några veckor nu, säger Mattias Robertson, kommunikatör på museet.

Även på Älta kulturknut har krisen haft stor påverkan. Alla evenemang är inställda eller framskjutna, och bara två av de aktörer som hyr in sig i lokalerna bedriver verksamhet.
– Vi går på sparlåga. Det lär inte blir något mer publikt evenemang i vår. Det är tuffa tider, säger verksamhetschefen Lars Ohlson.
Hur drabbas ni ekonomiskt?
– Vi lever till största delen på stöd från Nacka kommun, men en del i avtalet handlar om uthyrningen. Så det här är ett rejält avbräck, men det pågår förhandlingar om hur kommunen kan stötta oss ytterligare. Vi är inte mer än tre anställda, så det är i alla fall inte så höga lönekostnader.

Ett besöksmål som har desto högre personalkostnader är konsthallen Artipelag. Vd:n Anders Arnborger berättar för NVP att 40 procent av personalen har sagts upp och att de flesta övriga är korttidspermitterade.
– Den personal som sagts upp har företrädesrätt när vi kan nyrekrytera, säger han.

Sedan drygt en månad tillbaka har Artipelag stängt för inomhusbesök.
– Vi öppnade en helt ny utställning den 8 mars, Signature women, som fick otroligt mycket uppmärksamhet. Så vi såg verkligen fram emot att bygga upp en god trafik inför våren och sommaren, säger Anders Arnborger.

Istället blev det alltså tvärstopp — i dagsläget har man tagit höjd för att hålla konsthallen stängd till den 31 juli. För att dämpa fallet prövar Artipelag nya vägar för att locka besökare. Dit hör att ordna guidade visningar av skulpturparken runt konsthallen, att arrangera skogsbad och utomhuskonferenser, att ha caféet öppet utomhus och att sälja take away-middagar.
– Vi tar vara på våra förutsättningar, med ett högklassigt kök och den fantastiska naturen. Det har varit jätteuppskattat att vi har kunnat hålla igång, och take away-maten har blivit en succé. Men vi är långt ifrån att täcka kostnaderna för verksamheten, säger Anders Arnborger.
Kan detta leda till att ni inte kan finnas kvar?
– Nej, sammantaget är vi väl förberedda för framtiden och vi hoppas komma igång igen så fort det går.

NVP har tidigare berättat att biblioteken i Nacka och Värmdö håller fortsatt öppet. Det gör även Gustavsbergs konsthall, men endast på lördagar och söndagar. 

Också kulturhuset Dieselverkstaden håller igång, men med kraftigt reducerat utbud. Större arrangemang har inte genomförts, men man har fortsatt med barnteater under Familjelördagarna — med minskat antal publikplatser. Verksamhetschefen Lena Hollsten säger att man utgår från att nuvarande situation kommer att fortsätta ett tag. 

– Därför planerar vi nu för att ta fram nya kulturella upplevelser utifrån förutsättningarna. Håll ögonen öppna!